DOBRO SE ZAGLEDAJTE U OVU NOVČANICU: Ako imate ovakvih 10 dinara, možete zaraditi HILJADE EVRA! (FOTO)

Autor:

Vesti

23.07.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekima će se danas posrećiti...

DOBRO SE ZAGLEDAJTE U OVU NOVČANICU: Ako imate ovakvih 10 dinara, možete zaraditi HILJADE EVRA! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Sa novčanicom od 10 dinara danas ne možete mnogo toga da kupite, ali ako posedujete onu iz 1885. godine, njena vrednost je znatno veća.

Kolekcionari tvrde da za ovu retku novčanicu u Srbiji možete dobiti između 3.000 i 8.000 evra. Njena vrednost proističe iz njene retkosti - mnoge od tih novčanica su povučene iz upotrebe ili izgubljene, što ih čini pravim malim bogatstvom.

Papir ove novčanice je bele boje, sa vodenim žigom oznake vrednosti ("DESET DINARA" - ćirilicom). U literaturi se navodi da je papir prekriven žutom mrežicom, dok tehnolozi objašnjavaju da je to zapravo impregnacija papira.

Republika

Foto: facebook

 

Graver za novčanicu od 10 dinara iz 1876. godine bio je L. Dumont iz Pariza, ali nije poznato ko je izvršio prepravke klišea za verziju iz 1885. godine. Veličina novčanice je 131 x 96 mm. Na licu banknote su crteži i tekstovi, sa glavnim tekstom u sredini.

Na novčanici se nalaze sledeći elementi:

U gornjem delu sredine je crtež poprsja kralja Milana Obrenovića (knjaz srpski 1868-1882., kralj Srbije 1882-1889).
U donjem delu sredine je grb Kraljevine Srbije.
Sa leve strane je crtež žene u narodnoj nošnji, sa snopom žita i srpom.
Sa desne strane je crtež srpskog vojnika iz tog vremena sa puškom.

Ispod figure žene je ovalni okvir sa tekstom "Zakon od 23. Septembra 1885." (Zakon o izmeni i dopuni Zakona o Narodnoj banci od 6. januara 1883. godine), dok se ispod crteža vojnika nalazi tekst "§ 145 kr. zak. falsifikovanje banknota kazni se robijom" u ovalnom okviru. Ispod grba je uokvirena cifra "10".

Strast prema sakupljanju starog novca u Srbiji nije toliko retka koliko su retke skupocene novčanice. Ovim hobijem se bavi nekoliko desetina hiljada ljudi, a najvredniji primerci izazivaju pravu pomamu. Ovaj hobi se naziva numizmatika, a u Srbiji postoji najmanje tridesetak numizmatičarskih udruženja i oko 10.000 slobodnih kolekcionara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading