REZULTATI PRIJEMNOG ISPITA NA MEDICINSKOM FAKULTETU U BEOGRADU: Padali i vukovci, užički gimnazijalci kiksnuli, đaci ovih škola najbolje prošli

Autor:

Vesti

21.07.2024

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na prijemni je izašlo 995 kandidata, a položilo 558 kandidata.

REZULTATI PRIJEMNOG ISPITA NA MEDICINSKOM FAKULTETU U BEOGRADU: Padali i vukovci, užički gimnazijalci kiksnuli, đaci ovih škola najbolje prošli

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Ove godine na prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Beogradu izašlo je 995 kandidata, a prijemni je uspešno položilo 558 kandidata. To znači da 437 kandidata nije imalo dovoljan broj bodova na testovima iz biologije i hemije, te nisu mogli da upišu Medicinski fakultet. Za prolaz na prijemnom ispitu bilo je potrebno ostvariti najmanje 31 bod.

 

Vukovci među kandidatima

Među kandidatima bilo je 209 vukovaca, od kojih 36 nije položilo prijemni ispit. Iako su imali maksimalan broj bodova iz srednje škole (40), na prijemnom su imali manje od 31 bod, što im je onemogućilo upis na fakultet.

Profesor Dušan Popadić, prodekan za nastavu na Medicinskom fakultetu u Beogradu, istakao je da uspeh iz srednje škole znači mnogo, ali ne garantuje ništa. Ukoliko kandidat ne položi prijemni ispit, ne može se upisati na fakultet, bez obzira na bodove iz škole.

Popadić je dodao da su neki kandidati imali ukupno 70 bodova (30 sa prijemnog i 40 iz škole), ali nisu mogli da se upišu jer nisu položili prijemni. S druge strane, pet do šest kandidata je položilo prijemni ispit i upisalo fakultet kao samofinansirajući studenti, iako su imali manje od 70 bodova u ukupnom zbiru.

Najviše budućih brucoša dolazi iz gimnazija, a vukovci su pokazali najviše znanja na prijemnom ispitu. Fakultet je skoro popunio sva mesta u prvom upisnom roku. Ostalo je nekoliko mesta za osnovne akademske studije sestrinstva, kao i za studije na engleskom jeziku. Pet mesta je rezervisano za drugi upisni rok za kandidate koji su završili srednju školu u inostranstvu.

Najuspešnije gimnazije

Najviše kandidata je došlo iz Desete beogradske gimnazije (35 kandidata), od kojih je 30 položilo prijemni. Treća beogradska gimnazija je imala 26 kandidata, od kojih je 24 položilo prijemni. Najuspešniji su bili kandidati iz Treće gimnazije, sa prolaznošću od 92%.

Učenici srednjih stručnih škola

Među srednjim stručnim školama, najuspešniji su bili učenici Medicinske škole u Kraljevu (prolaznost 80%), Medicinske škole u Šapcu (prolaznost 75%) i Medicinske škole u Valjevu (prolaznost 60%). Bivši učenici ovih škola iz unutrašnjosti bili su uspešniji od đaka iz beogradskih medicinskih škola.

Više devojaka nego mladića

Na prijemni ispit prijavilo se tri puta više devojaka nego mladića. Mladići su bili uspešniji na prijemnom, sa prolaznošću od 62,8%, dok je kod devojaka prolaznost bila 53,6%. Prosečan broj bodova iz srednje škole bio je 38, sa prosekom 4,75.

Manji broj prijavljenih kandidata

Ove godine na svim državnim fakultetima prijavilo se manje kandidata nego prethodnih godina. Prošle godine na Medicinskom fakultetu prijemni ispit polagalo je 1.058 kandidata, dok je ove godine taj broj iznosio 995.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading