SNIMLJEN TRENUTAK U KOJEM SE ZAPALILA KLIMA! "Tačno ću da izlazim na terasu 10 puta dnevno da proveravam!" (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.07.2024

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strašan prizor u Beogradu

SNIMLJEN TRENUTAK U KOJEM SE ZAPALILA KLIMA! "Tačno ću da izlazim na terasu 10 puta dnevno da proveravam!" (VIDEO)

Foto: printsrceen/x.com/@vulgaran

Zbog izuzetno visokih temperatura koje su zahvatile našu zemlju u poslednjih deset dana, mnogi građani nisu gasili rashladne uređaje kao što su klima uređaji. Ovakvo preopterećenje može biti veoma opasno, što pokazuju požari koji su tokom juna i jula uništavali stanove u Beogradu.

Jedan od incidenata dogodio se u Rakovici, gde je eksplodirala klima uređaj, što je izazvalo požar i uznemirilo građane. Na društvenim mrežama pojavio se snimak trenutka kada je požar izbio na spoljnoj jedinici klima uređaja, što je dodatno podstaklo zabrinutost.

 

Uzroci požara na klima uređajima

Prema rečima Davora Vidovića, pomoćnika načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, glavni uzrok požara na klima uređajima je njihova neispravnost. 

Požari nastaju jer su uređaji neispravni, to dovodi do kvarova koji često rezultiraju požarom usled trenja, varničenja ili usled problema sa elektroinstalacijom koja se zapali na spoljnoj jedinici klime - ispričao je ranije Vidović za "Blic".

https://x.com/vulgaran/status/1814009833169064291?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1814009833169064291%7Ctwgr%5E5956fb12c111a60e2a0fa2486370bcc8d26d3277%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2F7do9qag2W%2F

Vidović naglašava da je redovna kontrola klima uređaja najbolja preventiva. Uređaji koji su ispravni i redovno servisirani nemaju ovakve probleme. Takođe, prljavština ili ptice koje donesu granje u spoljne delove uređaja mogu izazvati požar.

 

Kako sprečiti požar na klima uređaju

Ako postoji sumnja u ispravan rad klima uređaja, trebalo bi odmah kontaktirati majstora i prestati sa korišćenjem uređaja. Korišćenje uređaja treba biti dozirano, posebno tokom ekstremno visokih temperatura kada klima uređaji rade po ceo dan.

Vladimir Dujaković, majstor za klime, savetuje da se klima uređaji isključuju kada izlazite iz kuće tokom ekstremnih vrućina. Klima uređaji treba da se čiste i servisiraju najmanje jednom godišnje za kućne uslove, dok je za poslovne objekte preporučljivo to raditi dva ili više puta godišnje.

 

Saveti vatrogasaca

Najčešći uzrok požara je ljudski faktor, odnosno nepravilno ili nestručno rukovanje električnim uređajima. Vatrogasci savetuju da se uređaji ne ostavljaju uključeni bez nadzora, posebno tokom toplih dana. Ako izbije požar, važno je odmah pozvati vatrogasce na broj 193, precizno opisati lokaciju i pokušati ugasiti mali požar dok ne stignu vatrogasci. Ukoliko je požar veći, važno je evakuisati se iz stana ili kuće, ne koristiti liftove i sačekati vatrogasce koji će preuzeti kontrolu.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading