DIREKTORI ŠKOLA SPUTAVALI IZBOR VERSKE NASTAVE? Sveštenik otkrio šokantne detalje!

Autor:

Vesti

14.07.2024

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveštenik Jovanović istakao je da je važno da roditelji i đaci budu upoznati sa tim ko predaje versku nastavu i sadržajem koji se predaje.

DIREKTORI ŠKOLA SPUTAVALI IZBOR VERSKE NASTAVE? Sveštenik otkrio šokantne detalje!

Foto: Shutterstock

škola

Srpska pravoslavna crkva je nedavno apelovala na škole da omoguće učenicima pravo izbora između verske nastave i građanskog vaspitanja. Sveštenik Stevan Jovanović istakao je da je važno da deca samostalno odluče o ovom izbornom predmetu, bez uticaja spolja. Crkva je već pre dve godine upozorila na problematično ponašanje pojedinih direktora škola prema učenicima, a sada je ponovo istaknuto da je neophodno omogućiti slobodan izbor učenicima.

- Imamo još jedan problem, naime direktori škola često ne poštuju zakonom propisane norme za formiranje grupa i formiraju se prekobrojne grupe. U pojedinim beogradskim gimnazijama grupe za versku nastavu sadržale su neretko i više od 45 učenika, što je praktično onemogućilo izvođenje nastave - kazao je on.

Problemi sa formiranjem grupa i prevelikim brojem učenika na verskoj nastavi

Jedan od problema na koji je ukazano jeste nepridržavanje zakonom propisanih normi za formiranje grupa za versku nastavu. U pojedinim beogradskim gimnazijama grupa za versku nastavu je bila prekobrojna, sa više od 45 učenika, što je otežavalo kvalitetno izvođenje nastave. Sveštenik Jovanović istakao je da je fizički nemoguće pružiti adekvatno obrazovanje u tako velikim grupama, te je neophodno poštovati propisane norme i uslove za formiranje grupa.

Poziv za podizanje svesti o važnosti izbora predmeta i nastavnika

Sveštenik Jovanović istakao je da je važno da roditelji i đaci budu upoznati sa tim ko predaje versku nastavu i sadržajem koji se predaje. Takođe, naglašena je važnost slobode izbora i mogućnost promene izbora jednom u toku obrazovnog ciklusa. Crkva će ponoviti apel nadležnim institucijama i raditi na podizanju svesti roditelja i dece o njihovom pravu da izaberu predmet i nastavnika.

- Apelovaćemo ponovo na nadležne institucije i mnogo važnija stvar koju treba da uradimo, osim ovih zakonskih propisa, jeste da podižemo svest roditelja i dece da imaju pravo da čuju ko im predaje predmet, šta se na tom predmetu predaje i da imaju pravo da svoj izbor promene jednom u toku obrazovnog ciklusa - poručio je on. 

Ukaz na obeshrabrivanje učenika i roditelja u izboru verske nastave

Krajem juna, crkva je ukazala da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, pa čak i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu. Ova situacija zahteva pažnju nadležnih institucija i zajednički rad na rešavanju problema kako bi se garantovala sloboda izbora i kvalitetno obrazovanje za sve učenike.

(Republika/Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Veroučenje nije nauka

14.07.2024 15:38

Ako i sprečavaju, to je zato da ne bi imali oba predmeta i zapošljavali nove predavače. U to školi su zato lobirali za veroučenje i nagurali njih više od 45 u jednu grupu. Najgore je kad nema veroučenja za druge konfesije, a dete neće građansko. Onda se prebaci u drugu školu. Ili hoće građansko, ali jedino ono kvari idilu i zbog njega moraju da zaposle predavača za građansko. Građansko predaju prof. nemačkog, francuskog i ruskig jer su izgubili fond - imaju grupe manje od 15 ili 10, pa se jezik polaže na kraju godine. Zašto? Treba finansirati bar 1500 veroučitelja i još toliko "građana", a jezik je nebitan. A veroučitelji (nije veronauka jer bi onda bili veronaučnici) nisu osposobljeni za rad s decom: fake im metodika nastave, pedagoška psihologija... I šta će to u školama kad smo sekularna država? Još jedan atak na prosvetu.

@Veroučenje nije nauka

15.07.2024 10:45

A nisu ni stručni za to, niti ima smisla da na tim 'časovima" prave npr. lutke od varjače i opirače!