ISPOŠTUJTE OVAJ OBIČAJ UOČI PETROVDANA: Proricanje sudbine pomoću cvetova petrovca!

Autor:

Vesti

11.07.2024

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči velikog praznika postoji jedan zanimljiv običaj sa cvećem koji se i danas pamti.

ISPOŠTUJTE OVAJ OBIČAJ UOČI PETROVDANA: Proricanje sudbine pomoću cvetova petrovca!

Foto: youtube.com/SrbijaOnline

Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, obeležava se 12. jula i predstavlja važan datum u srpskoj pravoslavnoj tradiciji. Uoči ovog praznika, postoji jedan zanimljiv običaj sa cvetovima petrovca koji se i danas pamti.

Najstariji ukućanin u tradicionalnim domaćinstvima bere po jedan cvet petrovca za svakog člana porodice, birajući ih pažljivo za proricanje sudbine. Zatim, ti cvetovi se stavljaju u zemlju na tajne lokacije, gde ih niko ne sme videti ni dirati. Ovaj ritual se obavlja u tajnosti kako bi se sačuvala magična moć cvetova.

Sutradan ujutro, najstariji odlazi da proveri cvetove petrovca pre nego što ih bilo ko drugi vidi. Na osnovu stanja cveta, donosi se sudbina za svakog ukućanina. Cvet koji stoji pravo simbolizuje zdravlje i dobrostanje, dok klonuli cvet može ukazivati na moguće zdravstvene probleme ili bolest. Uvenuli cvet može simbolizovati ozbiljnu bolest ili čak smrt.

Ova verovanja duboko su ukorenjena u narodnu medicinu i magijske prakse, gde se svaki znak tumači sa pažnjom i ozbiljnošću. Petrovdanski običaji kao što je proricanje sudbine cvetovima petrovca ne samo da održavaju vezu sa tradicijom i kulturom, već takođe podsećaju na važnost brige o zdravlju i blagostanju svih članova porodice.

Petrovdan nije samo praznik u srpskom narodu, već je i vreme kada se čuvaju i prenose dragoceni običaji. Proricanje sudbine pomoću cvetova petrovca predstavlja jedinstveni ritual koji nas podseća na duboku povezanost sa prirodom i tradicijom.

Ovaj Petrovdanski običaj ne samo da oživljava staru mudrost, već i pruža priliku da se razmisli o značaju zdravlja i zajedništva unutar porodice.


Petrovdanski običaji i verovanja predstavljaju važan deo srpske tradicije, čuvajući i prenoseći vrednosti i simboliku kroz generacije. Proricanje sudbine cvetovima petrovca ostaje jedan od najintrigantnijih običaja povezanih sa ovim praznikom, podsećajući nas na bogatstvo i dubinu naše kulture i običaja.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading