REPUBLIKA I SRPSKI TELEGRAF NA BRIFINGU U PENTAGONU: Srbija nastavlja da modernizuje vojsku, nabavka američke opreme kompatibilna sa srpskim ciljevima! (VIDEO)

Autor:

Vesti

13.07.2024

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksluzivno iz Vašingtona za Srpski Telegraf Biljana Šahrimanjan Obradović

REPUBLIKA I SRPSKI TELEGRAF NA BRIFINGU U PENTAGONU: Srbija nastavlja da modernizuje vojsku, nabavka američke opreme kompatibilna sa srpskim ciljevima! (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

U petak je održan brifing za medije u Pentagonu gde je sekretarka za štampu Sabrina Sing istakla da je završena uspešna nedjelja u okviru NATO samita, kao i da je sekretar Ostin imao niz bilateralnih sastanaka sa ministrima odbrane. Istaknuto je dodatno jačanje veza sa saveznicima i drugim partnerima kao i potvrda posvećenosti da se Ukrajina odbrani od ruske agresije.

Objavljen je 61. paket pomoći uključujući jednu bateriju Patriot sistema, municiju i protivtenkovske sisteme. Tokom održanog brifinga potvrđen je razgovor izmedjuLojda Ostina i ruskog ministra odbrane Andreja Belusova gde je istaknuto održavanje linija komunikacije. Pitanja prisutnih novinara su bila mahom usmerena na situaciju u Gazi.

Druga tema se odnosila na zahtev predsednika Ukrajine Zelenskog po pitanju odobrenja da se proširi odobrenje za upotrebu ATACAMSA duboko u teritoriji Rusiji. Sa tim u vezi politika Amerike se nije promenila jer Amerika veruje da Ukrajina može biti uspešna na liniji borbe i Amerika se prilagođava kako rat evoluira.

Srpski telegraf je bio prisutan na brifingu i tom prilikom je Biljana Šahrimanjan Obradović postavila pitanje da li se može očekivati nabavka američkog naoružanja za Srbiju. Pentagon je priznao da Srbija nastavlja sa modernizacijom svoje vojske i veruju da bi neke od željenih nabvki  opreme i sistema bile one koje su interoperabilne sa NATO standardom. Ovo je u skladu sa srpskim ciljevima i predstavlja značajne prednosti, možda je američka i evropska oprema inicijalno skuplja ali osigurava benefite u vidu obuke, treninga, održavanja i interoperabilnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading