EKSKLUZIVNO IZ VAŠINGTONA! Biljana Šahrimanjan Obradović: NATO spreman godinama da pomaže odbranu Ukrajine!

Autor:

Vesti

10.07.2024

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija se posmatra kao pretnja ali ne i kao neprijatelj, jer većina zvaničnika objašnjava da je Rusija samoproglašeni neprijatelj saveza koji je sam odabrao da napadne Ukrajinu, navodi Šahrimanjan Obradović.

EKSKLUZIVNO IZ VAŠINGTONA! Biljana Šahrimanjan Obradović: NATO spreman godinama da pomaže odbranu Ukrajine!

Foto: Privatna arhiva

Biljana Šahrimanjan Obradović

Autorski tekst iz Vašingtona Biljane Šahrimanjan Obradović prenosimo u celosti:

Od NATO samita u Vašingtonu se očekuju mnoge strateške odluke koje bi trebale da preoblikuju svet u narednim decenijama. Zahvaljujući prilici koju imam da uživo pratim 75.godišnjicu NATO-a i samit u Vašingtonu mogu da zaključim da se realizuju aktivnosti utvrđene Novim strateškim konceptom NATO-a iz Madrida 2022. godine. Na marginama Samita odvijaju  značajni sastanci i postižu dogovori. Ono što se može čuti od učesnika tiče se jačanja kapaciteta kako bi se zaštitio život i pravo izbora za milijardu stanovnika na Evroatlantskom prostoru. Rusija se posmatra kao pretnja ali ne i kao neprijatelj, jer većina zvaničnika objašnjava da je Rusija samoproglašeni neprijatelj saveza koji je sam odabrao da napadne Ukrajinu.

Generalni sekretar Stoltenberg je ukazao da nema imanentnog rizika po NATO članice i da rizik danas nije veći nego kad je SSSR imao desetine divizija u Evropi. Prema rečima portparola državnog sekretara Metjua Milera sekretar Blinken i generalni sekretar razgovarali su o važnim odlukama koje će saveznički lideri doneti na Samitu, uključujući sprovođenje najvećeg plana pojačanja za kolektivnu odbranu u više generacija, i odobravanje obećanja NATO o proširenju industrijskih kapaciteta koji će poboljšati sposobnost saveznika da se odbrane od sadašnjih i budućih pretnji. Stav koji provejava odnosi se na jačanje odbrane kod kuće a ne projektovanje odbrane izvan teritorije NATO-a kao regionalnog saveza. Bitno je istaći da kategorija regionalne bezbednosti ustupa mesto globalnoj bezbednosti, usled globalne međuzavisnosti izazovi, rizici i pretnje iz Azije su opasnsot za Evropu i obrnuto. Tolerancija za pozicioniranje NR Kine više ne postoji, otvoreno se govori da Kina doliva ulje na vatru raspirujući najkrvaviji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata.

Nakon održanog sastanka šefova diplomatije Amerike i Ukrajine glavni prioritet je podizanje kapaciteta protivvazdušne odbrane Ukrajine. Razgovarali su o tekućem radu na približavanju Ukrajine članstvu u NATO-u, posvećenosti sposobnosti Ukrajine da se sada brani od ruske agresije i odvrati buduću agresiju i podršci reformama neophodnim za transatlantsku integraciju Ukrajine.  Razgovarali su o novim akcijama koje preduzimaju saveznici da poboljšaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.
 
U ovom trenutku 23 države izdvavaju 2% BDP-a za odbranu, odnosno ukupno je uvećan izdatak za odbranu od 18% u zbiru. Amerika je ostala glavni i najveći donator pomoći za samoodbranu Ukrajine u iznosu od polovine ukupno doniranih sredstava.
 
NATO spreman da  godinama pomaže Ukrajinu
 
Saveznici će na Samitu odobriti predvidljiv i održiv model za godišnju pomoć odbrani Ukrajine. Neimenovani visoki zvaničnik NATO-a je saopštio da stvari za Rusiju nisu ružičaste, ali da se treba spremiti za nastavak sukoba tokom 2025. godine, vrlo moguće nekoliko godina nakon toga. Isti zvaničnik je rekao da se Putin vodi pogrešnom procenom da vreme radi za njega i da napadima na ukrajinske civilne mete nastoji da iscrpi Ukrajinu. Nastavak vojne pomoći Ukrajini je zagarantovan jer ta pomoć pravi razliku na terenu. U pogledu ruskih gubitaka neimenovani visoki zvaničnik je saopštio da su oni na nivou 30.000 mesečno, ali I da Ukrajina trpi velike gubitke i da to nije ništa čudno za ovakvu vrstu pozicionog iscrpljujućeg rata u stilu taktike iz Prvog svetskog rata. Rusija ima sposobnost dodatne regrutacije ljudstva u narednim godinama. Otpronost Ukrajine je u njenim saveznicima i pomoći koju dobija. Rusija ima problem sa municijom i delovima, prema rečima neimenovanog NATO zvaničnika, svoje potrebe zadovoljava nabavkama iz Irana i Severne Koreje dok Kina direktno obezbeđuje Rusiji delove za projektile, rakete i dronove. Na pitanje koji dokazi potkrepljuju ove tvrdnje dobili smo odgovor da se to zna jer se to vidi, ali da Rusija neće pobediti uz pomoć ovih nabavki jer postoji strategija za Ukrajinu. Prioritet je protivazdušna odbrana bez koje se ne može zaustaviti Rusija i dok se to ne uspostavi Ukrajina ne može da krene napred dok ne spreči ruske vazdušne udare. Pored toga što Rusija koristi neiskusne i neobučene vojnike ona svakog dana uči shodno tome menja taktiku. Od početka rata Rusija je dosta naučila zaključuje neimenovani zvaničnik. Glavni ciljevi ruskih dejstava ostaće kritična infrastruktura jer ni jedan taktički uspeh nije prevela u stratešku prednost. Ruski veliki gubici su kod Časovog Jara gde skupo plaćaju napredovanje.
 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading