KAKO DA PREŽIVITE TROPSKE VRUĆINE? Iznenadiće vas piće koje je nabolji izbor, a nije PIVO!

Autor:

Vesti

12.07.2024

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danima se borimo sa previsokim temperaturama i vrućinama koje su neizdržive i koje zdravstveno utiču na mnoge.

KAKO DA PREŽIVITE TROPSKE VRUĆINE? Iznenadiće vas piće koje je nabolji izbor, a nije PIVO!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Svakodnevno nam govore da je u ovim toplim danima najvažnije hidrirati telo i piti što više vode. Ali, smučilo vam se da po ceo dan pijete vodu, te pribegavate pivu, energetiskim pićima, sokovima... Ipak, da li je to preporučljivo?

Voda je svakako na prvom mestu kada je u pitanju hidratacija organizma, a mi vam dajemo predloge šta biste još mogli piti, a da zadovoljite sve potrebe organizma na ovako visokim temperaturama.

1. Mleko

Za mnoge iznenađujuće, ali mleko sadrži kalcijum i vitamin D koji vaš organizam mogu držati svežim i hidriranim tokom najtoplijih dana.

2. Voda s ukusom

Kako je mnogima teško da ceo dan piju samo čistu vodu, alternativu možete naći u vodu sa ukusom. Najbolje bi bilo da je sami pripremite, jer ćete tako biti sigurni da nema dodatnih šećera.

3. Voćni sokovi

Voćni sokovi sadrže oko 85 posto vode što ih čini dobrim izborom pića za hidrataciju. Da biste unosili i veliki broj vitamina, dobro je da pijete samo stopostotne voćne sokove, a ukoliko ih pijete dosta, bilo bi dobro da ih zalijete vodom.

4. Lubenica

Lubenica je uvek dobar način da se ohladite i zasladite, a ujedno i održavate optimalni nivo hidratacije tela.

5. Sportski napici

U sportskim napicima se nalaze elektroliti koji mogu biti veoma dobri u hidrataciji, ali ipak, treba voditi računa o količini šećera i ugljenih hidrata u njima.

6. Čaj

Čajevi bez kofeina su odlični, naročio ukoliko se priprema pravi čaj. Puni antioksidanasa i njihova umerena konzumacija pomažu u održavanju zdravlja.

Najgora pića

1. Pivo

Bilo koje piće koje uklanja vodu iz tikva nije dobar izbor. Što je veći postotak alkohola u piću, više ćete dehidrirati nakon njega. Ako baš želite popiti pivo, odlučite se za ono s niskim procentom alkohola ili potpuno bezalkoholno.

2. Vino i žestina

Alkohol je dehidrator. Većina vina ima oko 12 posto alkohola, ali i to je bolje od žestine koja sadrži i do 40 posto alkohola. Ni alkoholni kokteli nisu dobar izbor.

3. Kafa

Ako ste umereni u konzumiranju, kafa je u redu. Ipak, trudite se dane pijete više od dve šoljice dnevno. 

4. Limunada

Za mnoge iznenađenje, ali kod limunade je problem šećer, pa bi bilo najbolje da se odlučite za vodu sa limunom koju ćete sami pripremiti.

5. Energetski napici

Ovi napici nisu dobar izbor za hidrataciju jer su puni šećera, kofeina i brojnih hemikalija.

(Oslobođenje)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading