DEČAKU U TIRŠOVOJ PRODUŽNEN ŽIVOT! Miloš je dobio novo srce, a hrabro "da" porodice donora danas je donelo bubreg još jednom srpskom detetu

Autor:

Vesti

12.07.2024

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na transplantaciju organa u Srbiji čeka više od 2.000 ljudi

DEČAKU U TIRŠOVOJ PRODUŽNEN ŽIVOT! Miloš je dobio novo srce, a hrabro "da" porodice donora danas je donelo bubreg još jednom srpskom detetu

Foto: printskrin

Dečak od 17 godina još jedan je mlad život u Srbiji spašen hrabrom odlukom porodice donora. Ova porodica je u najtežem, najbolnijem trenutku rekla "da" i spasila nekoliko života. Od donora su uzeti srce, dva bubrega i jetra.

Novo srce dobio je Miloš L. (24) iz okoline Požarevca, koji je bio na samrti. A kako prenosi Telegraf.rs, novi organ dobio je i dečak iz "Tiršove", star 17 godina. On je dobio bubreg i novu šansu za život. Prema nezvaničnim informacijama, transplantacija je prošla uspešno.

Mladen Todić iz Udruženja za Telegrafje pričao da na transplantaciju organa u Srbiji čeka više od 2.000 ljudi, te da se svi oni nadaju bubregu, jetri, srcu, rožnjači.

Kao pozitivan primer ističe statistiku u "komšiluku", tačnije u Hrvatskoj gde je 2022. godine bilo 23,5 donora na milion stanovnika i urađeno preko 250 transplantacija organa.

- Oni su da bi dostigli ove brojke na promociji donorstva radili 20 godina i svi bitni činioci društva bili uključeni u promociju. Kampanja koju smo mi kao udruženje pokrenuli prošle godine u oktobru pod nazivom "Još si mi trag" i koja je dobila epitet nacionalne kampanje uz podršku Ministarstva zdravlja, RFZO sigurno doprinela povećanju ovih brojki, što je još jedan dokaz onome o čemu sam prethodno govorio. Zato, ajmo svi da doprinesemo da se svi oni koji godinama čekaju na transplantaciju organa u Srbiji vrate svojim životima, svojim porodicama, poslovima, društvu, da ne moraju da skupljaju novac od nepoznatih ljudi da bi svoj spas pronašli u inostranstvu - objasnio je tada Todić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading