HOĆE LI BAKE I DAKE BITI PLAĆENI ZA ČUVANJE UNUČIĆA? U pitanju je skoro 2.000 dinara dnevno? Stručnjak tvrdi - "Nije LUDA IDEJA"

Autor:

Vesti

09.07.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da! Moguće je!

HOĆE LI BAKE I DAKE BITI PLAĆENI ZA ČUVANJE UNUČIĆA? U pitanju je skoro 2.000 dinara dnevno? Stručnjak tvrdi - "Nije LUDA IDEJA"

Foto: Shutterstock

Bake i deke više ni unuke ne čuvaju za džabe: Šta kažu stručnjaci u Srbiji?

U nedavnoj emisiji "Puls Srbije", tema o novom zakonu koji se primenjuje u Švedskoj, a koji omogućava bakama i dekama da primaju novčanu nadoknadu od 17 dolara dnevno za čuvanje unučića, izazvala je veliko interesovanje. Gostujući u emisiji, prof. dr Snežana Nena Šantić, predsednica Udruženja penzionera GO Stari grad, i Nadežda Satarić, magistar socijalne politike, iznele su svoje stavove o ovoj temi.

Satarić je istakla da je situacija u Švedskoj potpuno drugačija nego u Srbiji. Švedska ima jedan od najnaprednijih životnih standarda u Evropi, što čini ovu novčanu nadoknadu simboličnom u njihovom kontekstu. Kulturološki gledano, Šveđani imaju drugačije odnose unutar porodice i drugačiji način života, gde deca već sa 15 godina postaju samostalna. Ovakav pristup, prema rečima Satarić, ne bi se lako mogao primeniti u Srbiji, gde bake čuvaju unuke iz ljubavi, bez očekivanja novčane nadoknade.


Nematerijalna vrednost čuvanja unuka

Prof. dr Snežana Šantić istakla je da je teško izračunati koliko košta jedan dan čuvanja unučića, jer bake ne samo da pružaju fizičku negu deci, već im pružaju i neizmernu ljubav i pažnju. Ona ističe da stariji vole da budu uz unuke, što je nemerljivo u materijalnom smislu.

Starije žene kao čuvarice dece

Satarić je takođe pomenula da postoji trend angažovanja starijih žena kao čuvarica dece za mlađe žene koje rade, što može biti korisno kako za bake, tako i za roditelje koji traže pomoć u čuvanju dece.


U zaključku, iako se u svetu javljaju novi modeli nadoknade za čuvanje unuka, u Srbiji se i dalje neguje tradicionalni pristup gde bake čuvaju unuke iz ljubavi i ne očekuju novčanu nadoknadu za svoj trud. Međutim, ideja o angažovanju starijih žena kao čuvarica dece može biti korisna za sve uključene strane, pružajući deci pažnju i brigu, a bakama osećaj korisnosti i dodatni prihod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading