OVE GODINE DVE I PO DECENIJE "SAVSKE VATRE": Takmičenje u najboljoj RIBLJOJ ČORBI i ostalim disciplinama oduševilo sve posetioce! (FOTO)

Autor:

Vesti

07.07.2024

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slogan je i ove godine "Siđi do reke"!

OVE GODINE DVE I PO DECENIJE "SAVSKE VATRE": Takmičenje u najboljoj RIBLJOJ ČORBI i ostalim disciplinama oduševilo sve posetioce! (FOTO)

Foto: Republika

Na Savskom šetalištu, tradicionalno prve subote u julu mesecu, okupili su se ljubitelji dobre riblje čorbe, pecanja i druženja. Na manifestaciji "Savske vatre" kroz razne aktivnosti širila se radost i prijateljstvo, sve pod sloganom "Siđi do reke". Održana su i brojna takmičenja.

Čak i pre svečanog otvaranja manifestacije, sva mesta su već bila popunjena, kotlići postavljeni i vatre zapaljene. "Savske vatre", 25. godinu zaredom okupljaju ljubitelje druženja i dobre hrane.

Naši sagovornici su dolazili čak iz Kragujevca, govorili da im ovo nije prvi put da učestvuju u "borbi", a kad god da dođu - lepo se provedu. Upravo to i jeste glavni cilj Savskih vatri.

"Da se ljudi druže, da jedan prelep dan, od ujutru, do popodnevnih časova provedu uz pripremanje riblje čorbe. Tu se naravno i mezi, druži, međusobno se razmenjuju i recepti i naravno ako nekom nešto fali", rekao nam je Žarko Gvero, sekretar Ferijalnog saveza Srbije.

Specijalni gosti ove godine bili su devojčice i dečaci iz KUD-ova sa Kosova i Metohije, a pored folklora, manifestaciju su obogatili i zajedničko pecanje na obali, glumci i pevači. Glavni događaj ipak je bilo takmičenje za najbolju riblju čorbu.

"Učestvuje negde oko 45 ekipa, iz različitih delova Srbije. Imamo stručni žiri. Na čelu stručnog žirija je Mića Stojanović, čuveni kuvar daleko poznat svima onima koji se bave kuvarstvom, koji je izmislio Karađorđevu šniclu", naveo je Gvero.  

Kako bi oduševili žiri, svako je imao svoju tajnu. Neki vole da je riba iseckana sitno, drugi misle da nije do ribe - nego da se čorba pravi od srca, za prijatelje, a treći se slažu i za ribu, i za društvo, ali mora da se doda i - dosta luka.

Kako su nam rekli svi učesnici, oni će nastaviti tradiciju ovog festivala. Svi će se i sledeće godine sastati prve subote u julu mesecu i ponovo pokušati da osvoje trofej.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading