ČUVANJE TRADICIJE I NEZABORAVNO DRUŽENJE! Voždov rakijski zbor i Smotra najbolje srpske dunjevače u hotelu "Šumadija" u Rači 16. juna

Autor:

Vesti

14.06.2024

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna u nizu manifestacija kojom negujemo tradiciju i čuvamo naša blaga za generacije koje dolaze.

ČUVANJE TRADICIJE I NEZABORAVNO DRUŽENJE! Voždov rakijski zbor i Smotra najbolje srpske dunjevače u hotelu "Šumadija" u Rači 16. juna

Foto: Shutterstock

U hotelu "Šumadija" u Rači 16. juna 2024. godine u periodu od 14 do 20 časova biće održani Voždov rakijski zbor i Smotra najbolje srpske dunjevače.

Ovaj događaj i ove manifestacije označiće i svečano otvaranje hotela "Šumadija". U okviru ovih svečanosti učestvovaće 25 izlagača, od čega su 22 destilerije, među kojima se nalaze i elitna imena poput Emperusa, Toka, Krnete, BB klekovače i drugih. 

Ova manifestacija značajna za čitavu opštinu Rača, budući da se i sam događaj organizuje u cilju promovisanja opštine, ali i rakije kao nacionalnog brenda. 

Republika

Foto: Vozdovi dani rakije

 

 

Šta je uopšte rakija?

Rakija je žestoko alkoholno piće. Dobija se jednostrukom ili dvostrukom destilacijom mase koja se dobija alkoholnim vrenjem voća. Posle prve destilacije dobija se tzv. "meka" rakija sa manjim procentom alkohola, a ponovnom destilacijom "meke" rakije dobija se "prepečenica". 

Proces "pečenja" rakije u Srbiji je vremenom poprimio karakter tradicije. Inače, prvi registrovani patent u Srbiji je stroj za pečenje rakije i potiče od 14. decembra 1909. godine, saopštio je Zavod za intelektualnu svojinu Srbije 2007. godine.

Rakija je piće koje se služi svakodnevno i u posebnim prilikama: na kolektivnim svečanostima, pazličitim vrstama prijema, poslovnih sastanaka, a neizostavno je u svim običajima godišnjeg i životnog ciklusa. Uz ispijanje rakije izgovaraju se zdravice uz izražavanje najboljih želja za zdravlje. Tokom procesa „pečenja“ rakije karakteristično je okupljanje muških članova porodice, prijatelja i komšija.

Zašto je ova manifestacija važna?

Voždov rakijski zbor i Smotra najbolje srpske dunjevače predstavljaju samo jedan u nizu događaja kojima negujemo tradiciju i čuvamo naša blaga za generacije koje dolaze. Rakija, kao ponos i dika srpskog naroda, ljubomorno je čuvana kroz vekove, receptura se prenosila sa kolena na koleno, a božanstveni mirisi i arome ostali su isti kao nekada.

Srpski narod preživeo je vekove pod turskom vlašću, preživeo je dva Balkanska i dva Svetska rata, teške devedesete godine dvadesetog veka i danas, posle svih nedaća, ponosno stoji, ponosno se seća svojih predaka i čuva uspomenu na njih, da se nikad ne zaboravi. U tim trenucima sećanja, obično se podigne čaša levom rukom, desnom se čovek prekrsti, izgovori zdravicu, a potom malo rakije prospe na pod u znak sećanja. Dok je rakije, biće i ovih običaja, te vas pozivamo da zajedno negujemo našu tradiciju na Voždovom rakijskom zboru i Smotri najbolje srpske dunjevače u Rači u hotelu "Šumadija" 16. juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading