EPIDEMIJA DOHVATILA SVAKI PEDALJ SRBIJE! Zaraza se širi, prva na meti DECA OD JEDNE DO ČETIRI GODINE STAROSTI

Autor:

Vesti

07.07.2024

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izdao hitna upozorenja!

EPIDEMIJA DOHVATILA SVAKI PEDALJ SRBIJE! Zaraza se širi, prva na meti DECA OD JEDNE DO ČETIRI GODINE STAROSTI

Foto: shutterstock

U periodu od 24.6. do 30.6. ove godine, u Srbiji je registrovano ukupno 15 slučajeva morbila, od kojih osam na teritoriji Beograda i sedam na teritoriji Novog Pazara. Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je zaključno sa 30. junom registrovano ukupno 150 slučajeva morbila, što ukazuje na ozbiljnu problematiku ove zarazne bolesti u zemlji.

Na teritoriji grada Beograda, tokom epidemije prijavljene 22. februara 2024. godine, registrovano je ukupno 88 slučajeva morbila. Interesantno je istaći da su među obolelima 27 dece mlađe od šest godina, od kojih je 24 nevakcinisano. Takođe, zabeleženo je da je komplikacija u vidu upale pluća bila prisutna kod sedmoro obolelih.

Na teritoriji Novog Sada registrovano je pet potvrđenih slučajeva morbila, pri čemu su obolele osobe starije od 30 godina. Ovo ukazuje na širenje zaraze i na stariju populaciju koja možda nije bila dovoljno zaštićena ili je imala nepoznat vakcinalni status.

Na teritoriji Mionice prijavljena je porodična epidemija morbila 2. aprila 2024. godine, gde su zabeležena dva slučaja obolevanja. Obolele osobe su starije od 25 godina, a zanimljivo je da je jedna obolela osoba imala komplikaciju u vidu upale pluća.

Na teritoriji Vranja registrovana su dva slučaja morbila, pri čemu je jedan slučaj laboratorijski potvrđen, dok je drugi epidemiološki povezan sa potvrđenim slučajem.

U Nišu je registrovano devet slučajeva obolevanja od morbila kod sedmoro nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do četiri godine i dve odrasle osobe starije od 45 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Dana 7.5.2024. godine prijavljena je epidemija morbila na teritoriji Novog Pazara, gde su registrovana 23 slučaja obolevanja. Obolele osobe su nevakcinisane i uzrasta su od 15 meseci do devet godina.

Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovana su četiri slučaja morbila, pri čemu su tri nevakcinisane, a jedna osoba je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Najveći broj slučajeva morbila, kao i najviša uzrasno-specifična stopa incidencije, registrovani su u uzrasnoj grupi od jedne do četiri godine. Ovo ukazuje na potrebu za dodatnim merama prevencije i vakcinacije u ovoj uzrasnoj grupi.

Navedeni izveštaj Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" takođe naglašava da su, od 7.2.2024. godine, na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije. Takođe se ističe da je pandemija kovida 19 nesumnjivo uticala na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading