OPASNA ZARAZA I DALJE PRETI SRBIJI! Nagli skok broja obolelih u DVA GRADA!

Autor:

Vesti

05.07.2024

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za nedelju dana 15 novih slučajeva!

OPASNA ZARAZA I DALJE PRETI SRBIJI! Nagli skok broja obolelih u DVA GRADA!

Foto: unsplesh.com

Pacijentkinja u bolnici

Male boginje i dalje haraju Srbijom. Prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od 24. do 30. juna registrovano je 15 novih slučajeva. Najviše novoobolelih je u Beogradu i Novom Pazaru.

Zaključno sa 30. junom morbile su u Srbiji od početka godine potvrđene kod ukupno 150 osoba.

U poslednjoj nedelji, prema podacima "Batuta", registrovano je osam novih slučajeva u Beogradu i sedam u Novom Pazaru.

- U Beogradu je do sada registrovano 88 slučajeva morbila u okviru epidemije prijavljene 22. februara 2024. Pored toga, morbile su potvrđene i kod dva deteta iz Republike Srpske. Među obolelima u Beogradu je 27 dece mlađe od šest godina, od kojih je 24 nevakcinisano. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro obolelih - navodi su u najnovijem izveštaju Instituta "Batut".

Kao i u Beogradu, i u Novom Pazaru je prijavljena epidemija 7. maja. U tom gradu su morbile dijagnostikovane kod 23 dece. Ona su nevakcinisana i uzrasta su od 15 meseci do devet godina.

Male boginje su, inače, dijagnostikovane ove godine i u Novom Sadu, gde je bilo pet slučajeva, a poslednji su registrovani 19. juna.

Ove godine su se pojavile i u Boru, Valjevu, Mionici, Vranju, u Južnobanatskom okrugu, gde je bila i prijavljena epidemija 18. aprila.

I u Nišu je devet osoba obolelo od morbila, u Loznici i Krupnju po dve.

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, koje traju od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba kod malih boginja traje sedam do 18 dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading