OVO ĆE GRMETI DANAS NA "PASULJANSKIM LIVADAMA"! Pogledajte srpski ponos - NAJMODERNIJE NAORUŽANJE U REDOVIMA NAŠE VOJSKE! (FOTO)

Autor:

Vesti

04.07.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhunska oprema!

OVO ĆE GRMETI DANAS NA "PASULJANSKIM LIVADAMA"! Pogledajte srpski ponos - NAJMODERNIJE NAORUŽANJE U REDOVIMA NAŠE VOJSKE! (FOTO)

Foto: vs.rs

Na poligonu „Pasuljanske livade“ danas, tačno u podne, biće prikazana združena taktička vežba „Vatreni udar 2024“, na kojoj se prikazuje uvežbano izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku. Taktičkoj vežbi prisustvuje i predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Na vežbi učestvuju jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta. Angažovano je oko 1500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja se nalaze u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja za potrebe Vojske Srbije.

Oružje koje zanima sve u regionu i svetu

Danas će na združenoj taktičkoj vežbi biti prikazano najmodernije oružje kojim Vojska Srbije raspolaže. U pitanju su dronovi, borbena vozila i druge vrste naoružanja koje privlače pažnju i bezbednosnih snaga u regionu, ali i u svetu. I upravo ovo, novo i moderno oružje razlog je izviđanja naših snaga.

O tome je upravo i govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom jučerašnjeg obraćanja nakon sednice proširenog proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba.

On jeu kasarni "Banjica 2"  rekao da je primećeno podizanje albanskih bajraktara iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara, s namerom izviđanja pozicije Vojske Srbije.

- Takođe švedsko nemački avioni su radili snimke ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom Srbije, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga na terititoriji centralne Srbije - rekao je Vučić.

Šta će danas biti prikazano?

Vojska Srbije danas raspolaže modernim tenkovima, oklopnih vozila, bespilotnih letelica, ali i pištoljima, puškama i kupolama. Sve to moglo je da se vidi u aprilu ove godine na aktivnoj vežbi "Vihor 2024", ali i na statičkom prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u januaru u Domu garde na Topčideru, kao i na sajmu naoružanja prošle godine u septembru.

  • M-84AS 

Trenutno u naoružanju Vojske Srbije nalazi se 20 modernizovanih tenkova M-84AS koji se modernizuju u TRZ Čačak u saradnji sa 10 kooperanata. 

  • BVP M-80AB

Daljinski upravljiva kupola DUBS sa topom kalibra 30 mm koji zajedno rade u kooperacije Teleoptik i Prva Petolatka.

Kupola je namenjena za projekat modernizacije borbenih  vozila pešadije BVP M-80 u okviru projkta modernizacija tehnike vojske Srbije do 2027. godine. BVP M-80 je takođe dobio maksirnu mrežu koja smanjuje IC odraz, a predviđeno je da će svi topovi na BVP kalibra 20 mm biti zamenjeni novim topom klaibra 30 mm.

  • Borbeno vozilo točkaš BOVT Lazar 3M

Kako je navedeno Lazar 3M za Vojsku Srbije predstavlja periorite i u okviru toga predviđeno je povećanje proizvodnje, izgradnja novog pogona u Velikoj Plani i nove linije. U projektu opremanja Vojske Srbije modernizovanim Lazarima 3M angažovano je dosta kooperanata na proizvodnji oklopnog tela.

  • MRAP 6H6

Borbeno  vozilo MRAP 6h6 je proizvod domaće industrije koje proizvodi kompanija Zastava TERVO. Kako je navedeno ova  vozila biće pridodata borbenim oklopnim vozilima točkašima i prevoziće pripadnije snajperskih jednica naoružani puškama velikog dometa 1, 1,2 i 1,5 km.

  • Miloš M-16 4h4 kraća i produžena verzija

Na statičkom prikazu viđene su obe verzije lakog oklopnog vozila Miloš. Kraća sa DUBS-om kalibra 12,7 mm. Novi produženi Miloš ima jači oklop jer može sa svih strana da izdrži pogotke kalibra 12,7 mm. Kapacitet kraće verzije Miloša je 8 vojnika, a produžene verzije je 10 vojnika.

  • Oklopno  vozilo Lazanski

Top kalibra 57 mm za oklopno  vozilo Lazanski se nalazi u fazi razvoja, ali Vojska Srbije računa na njega.

Sajam naoružanja

Dodatno je na prošlogodišnjem sajmu oružja prikazano čime moderna Vojska Srbije raspolaže, a tadašnji ministar odbrane, današnji premijer Miloš Vučević rekao je da je između dva sajma uvedeno u naoružanje 70 novih sredstava, od čega su 22 u serijskoj proizvodnji.

Izloženo je više novih protivavionskih i protivdronskih sistema, besposadnih, zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, kao i brojnih tipova nove municije poboljšanih karakteristika. Videćemo i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije „Perun”, koji će biti novi adut srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu. Tu su i unapređene serije verzija familija točkaša borbenih vozila - „Lazara”, „Miloša”, MRAP-a, BoV-a čija je proizvodnja u punom zamahu, kao i modernizovanog BVP M 80a B2 i tenka M 84 AS2, kojim se Vojska Srbije uveliko oprema – istakao je Vučević.

-  Posebno izdvajam pomenuti modernizovani tenk M 84 AS2, BVP M 80 AB2, „Gvozdika“, KOT, „Orao“, nova borbena vozila MRAP, „Lazar 3M“, kao i novu modularnu automatsku pušku 6,5 i 7,62 mm kalibra i nove snajperske puške. A do kraja godine očekujemo sa nestrpljenjem uvođenje i još 23 nova sredstva - rekao je tada.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading