AKO KAŠLJETE, IMATE OSIP ILI MUČNINU POSLE KUPANJA U BAZENU, ODMAH IDITE KOD LEKARA! Ovo su simptomi TROVANJA HLOROM!

Autor:

Vesti

28.06.2024

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najčešće do trovanja dolazi plivanjem u bazenu!

AKO KAŠLJETE, IMATE OSIP ILI MUČNINU POSLE KUPANJA U BAZENU, ODMAH IDITE KOD LEKARA! Ovo su simptomi TROVANJA HLOROM!

Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube/ Top Experiments

Petoro dece zadržao je u Dečijoj bolnici u Novom Sadu nakon što su posle kupanja u bazenima u akva parku "Petrolend" ispoljila simptome slične trovanju hlorom.

Podsećamo, sličan incident dogodio se i krajem jula 2022. godine u istom objektu, kada je dvadesetoro dece potražilo pomoć lekara, a slične simptome imali su i odrasli. 

Šta je hlor i kako utiče na ljudsko telo?

Hlor je hemikalija često prisutna u sredstvima za čišćenje, pesticidima i vodi za piće, jer efikasno uništava bakterije. Poznat je po intenzivnom mirisu sličnom izbeljivaču i može biti vrlo opasan kada se udiše u gasovitom obliku. U javnim bazenima se koristi za dezinfekciju vode.

Hlor može ući u telo putem udisanja, varenja i apsorpcije kroz kožu, a svi ovi načini su mogući tokom plivanja u hlorisanoj vodi.

Simptomi trovanja hlorom

Simptomi trovanja hlorom variraju u zavisnosti od količine izloženosti, trajanja kontakta i načina ulaska u telo. Manja izloženost izaziva blaže simptome, dok veća može biti fatalna. Simptomi se mogu pojaviti odmah ili nekoliko sati kasnije i uključuju:

  • Zamagljen vid
  • Crvenilo i iritacija očiju
  • Crvenilo, bol i iritacija kože
  • Peckanje u grlu, nosu, očima i grudima
  • Kašljanje ili kijanje
  • Stezanje u grudima
  • Osećaj otežanog disanja
  • Mučnina
  • Povraćanje

Ako se simptomi ignorišu, mogu izazvati trajne zdravstvene posledice. Pri pojavi ovih simptoma, neophodno je odmah se obratiti lekaru koji će tražiti znakove poput ubrzanog disanja i otkucaja srca, plave kože, problema sa disanjem, širenja nozdrva i oštećenja zubne gleđi.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading