ARMAGEDON POSTAJE NAŠA REALNOST! Evo kako da prepoznate da vam se bliži SUPERĆELIJSKA OLUJA! Dobro proučite! (FOTO)

Autor:

Vesti

26.06.2024

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova pojava može dovesti i do formiranja tornada, što dodatno pojačava opasnost koju superćelijske oluje predstavljaju.

ARMAGEDON POSTAJE NAŠA REALNOST! Evo kako da prepoznate da vam se bliži SUPERĆELIJSKA OLUJA! Dobro proučite! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Superćelijska oluja je tip olujnog sistema koji se nedavno počeo intenzivnije pojavljivati i koji predstavlja ozbiljnu opasnost. Klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava da je karakteristično za superćelijsku oluju da uzlazna struja vazduha ima vrtložnu komponentu kretanja. Kod ovakvih olujnih oblaka, vlažni prizemni vazduh se podiže spiralno, što je mnogo efikasnije u transportu vlage u više slojeve atmosfere. Ovo može rezultirati znatno većom količinom padavina, dužim trajanjem oluje i jačim vetrovima u okolini. Takođe, prisustvo tornada je često karakteristično za superćelijske oluje.

Kako funkcioniše superćelijska oluja?

Uobičajene olujne oluje podižu prizemni vazduh pravolinijski u vertikalnom pravcu, dok kod superćelijskih oluja vazduh formira spiralnu putanju. Ova vrtložna komponenta uzlazne struje vazduha omogućava da oluja bude intenzivnija i da proizvede veće količine padavina. Takođe, ova pojava može dovesti i do formiranja tornada, što dodatno pojačava opasnost koju superćelijske oluje predstavljaju.

Zašto su superćelijske oluje opasnije?

Snaga superćelijske oluje direktno zavisi od količine vlage koja učestvuje u njenom formiranju. Zbog vrtložne komponente kretanja u uzlaznoj struji vazduha, ova vrsta oluje može proizvesti znatno više padavina i duže trajati, što je čini izuzetno opasnom. Takođe, prisustvo tornada u okviru superćelijske oluje je česta pojava i može dodatno pojačati štetu koju oluja može naneti.

Superćelijske oluje predstavljaju ozbiljnu pretnju zbog svoje intenzivnosti, sposobnosti da proizvedu velike količine padavina i često prisutnih tornada. Njihovo formiranje i karakteristike zahtevaju dodatnu pažnju i praćenje kako bi se smanjile potencijalne štete koje ove oluje mogu prouzrokovati.

Uzlazni nagib


Jedan od ključnih znakova superćelijske oluje je uzlazni nagib, koji se javlja kada se vetar povećava sa visinom, uzrokujući naginjanje toka superćelije uzlazno i stvaranje karakterističnog nagnutog izgleda.

Foto: Profimedia.rs

Republika

Foto: Shutterstock

 

Dve celine


Superćelije razvijaju dva različita silazna strujanja - prednje bočno strujanje FFD i zadnje bočno strujanje RFD, koja su dinamički različita. Ova pojava proizvodi kišu, grad i različite količine padavina, čineći superćelijske oluje veoma složenim meteorološkim fenomenom.
Republika

Foto: Profimedia.rs

 

Zid oblaka

Zid oblaka je još jedan karakterističan znak superćelijske oluje, predstavljajući spuštanje u osnovi superćelije koje je bez kiše. Ova pojava nastaje interakcijom hladnog i toplijeg vazduha, stvarajući impresivan vizuelni efekat na nebu.

Republika

Foto: Profimedia.rs

 

Rep oblaka


Rep oblaka, poznat i kao rep dotoka, predstavlja produžetak oblaka u vidu zida i formira se kada topli, vlažni vazduh dođe u kontakt sa hladnijim vazduhom. Njihova raznolikost u oblicima i veličinama čini ih fascinantnim za posmatranje.
Republika

Foto: Profimedia.rs

 

Pojas toplog vazduha

Superćelije često izgledaju kao da imaju više dovodnih puteva, a moguć je jedan dominantan dovodni pojas kroz koji ide priliv toplog vazduha ili više manjih, što dodatno doprinosi kompleksnosti ovih meteoroloških pojava.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Naslagane ploče

U najekstremnijim slučajevima, superćelije mogu izgledati kao naslagane ploče, posebno kada su izolovane. Ova pojava predstavlja jedinstven fenomen na nebu i privlači pažnju svojom neobičnom i spektakularnom pojavom.

Republika

Foto: Profimedia.rs

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading