EVO KAKO SU PROŠLI MALI MATURANTI NA ZAVRŠNOM TESTU IZ SRPSKOG JEZIKA: Oglasila se ministarka Đukić Dejanović

Autor:

Vesti

20.06.2024

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osmaci su polagali malu maturu tri dana, prvi dan srpski jezik, drugi dan matematiku i danas, treći dan, izborni predmet!

EVO KAKO SU PROŠLI MALI MATURANTI NA ZAVRŠNOM TESTU IZ SRPSKOG JEZIKA: Oglasila se ministarka Đukić Dejanović

Foto: Tanjug/STR

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović saopštila je danas da je ministarstvo već imalo priliku da dobije definitivne rezultate iz srpskog jezika i da prosečan broj bodova na testu iznosi 11,55 što je bolje nego prošle godine kada je to bilo 11. Đukić Dejanović je za Tanjug rekla da je ovo parametar da su deca vredno prišla svojim obavezama, da je ovo jedna od generacija na koju možemo biti verovatno ponosni za budućnost.

Ministarka je danas posetila je OŠ "Branko Radičević" u Pančevu i učenicima, koji u okviru završnog ispita polažu treći test iz predmeta po izboru, poželela da rade test bez treme, uz mnogo koncentracije i kako je rekla, tada uspeh sigurno neće izostati.

- Pred vama je jedan važan period u kome ćete zvanično završiti osnovno obrazovanje i upisati se u srednju školu. Važno je da znate da za sve učenike postoji dovoljan broj mesta u srednjim školama i svi ćete biti upisani - poručila je Đukić Dejanović.

Ona je savetovala đake da se i danas sa puno pažnje potrude da rešavaju zadatke. S druge strane, kako je navela, danas je treći dan, deca relaksiranije prilaze samom testu, polažu predmet koji su sami izabrali, koji najviše obično vole i kontakt sa njima je danas bio nekako jednostavniji, lakše su govorili, bilo je manje podrhtavanja i glasa i ručica.

- Bili su svesni da će upisati srednju školu, da ima dovoljno mesta za sve njih i sve veće broje optimista koji su rekli ja mislim da ću baš željeno upisati - kazala je ministarka.

Ona je zahvalila svima koji su u procesu pripreme, realizacije ovog ispita učestvovali do kraja i poručila samo da bude sve kako je bilo i do ovog momenta.

- Zahvalila bih se posebno u skener centrima onima koji su krajnje savesno i vrlo energično radili svoj posao, tako da ćemo možda imati rezultate čak i danas - poručila je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je istakla da će učenici sutra imati prilike da ostvare uvid u rezultate, koji su toga dana preliminarni i na koje, ukoliko nisu zadovoljni mogu da ulože žalbu. Konačni rezultati su 24. juna i na portalu Moja srednja škola.

- Sa završetkom polaganja završnog ispita stičete osnovno obrazovanje i vaspitanje i polako se pripremate za upis u srednju školu - navela je ona.

Ministarka je napomenula da je veoma važno da kada učenici popunjavaju listu želja da budu pažljivi, da imaju u vidu njihove rezultate, kao i ono što žele da upišu.

- Ne treba da brinete da postoji dovoljan broj mesta u srednjim školama, za sve učenike, tako da ćete svi biti učenici srednje škole posle 1. jula - navela je Đukić Dejanović.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić poručio je da osmaci ne treba da budu zabrinuti za broj mesta u srednjim školama.

- Nema potrebe za brigom, jer ima nekde oko deset odsto više mesta nego što ima svršenih osmaka, ako tako možemo da kažemo. 72.500 je slobodnih mesta, odnosno profila koji se nalaze u konkursu za upis u srednju školu -  istakao je on.

Prema njegovim rečima, jedan od izazova za roditelje osmaka je punjavanje liste opredeljenja i dodao da su ove godine napravili videoputstvo, koje će dostaviti preko portala Moja srednja škola i putem Viber kanala gde će informacije stići blagovremeno i kako da popune liste želja na najbolji način.

Direktor OŠ "Branko Radičević" u Pančevu Mirko Novović poželeo je osmacima da završni ispit prođe kako treba, da upišu željene škole tako da niko ne bude ostao za drugi krug.

- U ovoj školi danas polaže 82 đaka. Ova generacija je veoma uspešna, imali smo đake koji su išli na republička takmičenja iz srpskog i matematike i osvojili smo drugo i treće mesto - kazao je on.

Učenica OŠ "Branko Radičević" u Pančevu Anastasija Pištoljević rekla je da su osmaci protekla dva dana radila srpski i matematiku, kao i da joj je teža bila matematika, jer kako je rekla, zato što smo imali logičke zadatke.

- Danas su biologija, geografija i ostali predmeti koje smo izabrali. Izabrala sam biologiju i nadam se dobrim rezultatima - objasnila je ona.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana moći će da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna. Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine. Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula. Osim ministarke prosvete, u poseti škole prisustvovali su pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, direktor OŠ "Branko Radičević" u Pančevu Mirko Novović i načelnica Školske uprave Zrenjanin Snežana Oluški Vlačić.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading