TREĆI DAN MALE MATURE: Osmaci danas polažu poslednji završni test, evo ŠTA IM JE DOZVOLJENO!

Autor:

Vesti

20.06.2024

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

TREĆI DAN MALE MATURE: Osmaci danas polažu poslednji završni test, evo ŠTA IM JE DOZVOLJENO!

Foto: Printscreen/Youtube

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru.

Osmaci su juče polagali test iz matematike, prekjuče iz srpskog jezika a danas izabrani predmet.

Oni danas polažu jedan od predmeta koji su izabrali u okviru trećeg testa. Kako je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović navela, oni su mogli da biraju između biologije, istorije, geografije, hemije i fizike, a najviše učenika opredeljivalo se za geografiju.

Završni ispit polažu učenici koji su završili osmi razred i odrasli koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Preliminarne rezultate za sva tri testa učenici će moći da vide 22. juna, a konačne 25. juna, u školi i na portalu Moja srednja škola.

Popunjavanje lista opredeljenja biće 26. i 27. juna 2024. Ona je istakla da su za školsku 2024/2025. planirana 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika. Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita, piše na sajtu www.mojasrednjaskola.gov.rs. Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku "piši-briši"), grafitnu olovku i gumicu. Sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završenog ispita), kao i pribor za rad.

Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta. Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6. Pomoćnik ministra prosvete za osnovno i srednje obrazovanje Milan Pašić rekao je ranije da će preliminarni rezultati biti dostupni od subote, 22. juna u 8 sati na portalu mojasrednjaskola.gov.rs, na kojem je 71 odsto roditelja izvršilo prijavu za polaganje završnog ispita, ili neposredno u samoj školi.

On je dodao da će u subotu do 15 časova moći da podnesu prvostepene prigovore na zadatke za koje smatraju da nisu dobro ocenjeni, posle čega će uslediti drugostepeni prigovori.

Pašić je naveo da će učenici na listi želja za upis u srednje škole, putem portala mojasrednjaškola ili u samoj školi moći da upišu do 20 želja. "Elektronskim putem je lakše, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja ukoliko nešto pogreše", istakao je Pašić.

Posle toga, kako je rekao, ide provera lista, a upis u škole počinje 2. jula. Govoreći o broju mesta u srednjim školama, Pašić je istakao da učenici ne moraju da brinu jer ima 10 odsto više otvorenih mesta u odnosu na broj učenika koji polažu završni ispit.

- Interesantno je da oko 85 odsto učenika upiše školu koja se nalazila na jednoj od prve tri pozicije na listi - naveo je on.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading