DVADESET SRPSKIH LEKARA IZVADILO OGROMAN TUMOR IZ DEČAKA! Operacija trajala 20 sati, u timu bila i dr Grujičić

Autor:

Vesti

19.06.2024

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečaku od 12 godina, koji već ima skoliozu i slabost nogu, skinut je tumor koji je zahvatio celu kičmenu moždinu.

DVADESET SRPSKIH LEKARA IZVADILO OGROMAN TUMOR IZ DEČAKA! Operacija trajala 20 sati, u timu bila i dr Grujičić

Foto: Shutterstock

Profesorka doktorka Danica Grujičić učestvovala je u operaciji koja je trajala 12 sati i radilo je ukupno 20 lekara. Kako kaže, operacija koja je izvedena pravi je timski rad.

Dečaku od 12 godina, koji već ima skoliozu i slabost nogu, skinut je tumor koji je zahvatio celu kičmenu moždinu.

- Bio je jedan jako veliki tumor kičmene moždine koji je bio unutar kičmene moždine, praktično ceo grudni deo kičmene moždine od nekog četvrtog grudnog pršljena pa do 12 - rekla je dr Grujičić za TV Prva.

Foto: Shutrterstock

 

NA OPERACIJI SU UČESTVOVALI I ORTOPEDI I NEUROLOZI

- Kada smo uradili prvu operaciju, uzeli smo jedan isečak i ispostavilo se da je u pitanju jedna vrsta sporo rastućeg tumora. Tada smo shvatili da moramo da uradimo i korekciju kičmenog stuba i operaciju u jednom aktu. Znači tri ortopeda, njihove dve instrumentarke, četiri neurohirurga, dva specijalizanta, dva anesteziologa, četiri anestetičara, sve je to ukupno 20 ljudi je juče učestvovalo. Počeli smo u pola 8 ujutru, sve vreme pratili potencijale, on ima jedno prolazno pogoršanje, nadamo se da će biti prolazno sada posle operacije, ali očekivano obzirom na dužinu trajanja operacije - kaže dr Grujičić.

Kako kaže, detetu će sada fizikalna terapija biti najvažnija, ali bi od velike koristi bila i pomoć psihologa.

Mi na klinici nemamo psihologe, ali bi to zaista trebalo da bude u svakoj bolnici, bar jedan. Deca su posebno specifična i treba im dati energije i snage- objasnila je Grujičić

Porast karcinoma u Srbiji osetan je, a kako kaže profesorka, važno je napraviti bazu podataka sa naslednim karcinomima i od malena pratiti decu koja imaju potencijale za opaku bolest.

Danas viđamo tumore i kod dece. Toliko je tih bolesti koje se menjaju. Ima mnogo genetike, posebno kod tumora centralnog sistema. Mislim da država treba da ide ka tome da se uradi skrining odmah nakon rođenja, jer veliki broj bolesti može da se reši samo ispravnom ishranom, koja će omogućiti da se deca pravilno razvijaju.Više slučajeva je bilo gde se anomalija javljala na završetku kičmenog kanala ili da se javi tumor unutar kičmene moždine i da to bude razlog skolioze.Čim naši hirurzi posumnjaju na skoliozu, traže magnetnu rezonancu i to je odlično. Mora se misliti na vreme, ovakve stvari viđaćemo sve češće i češće. Važna je preventiva i jačanje primarnog zdravstvenog sistema - zaključila je dr Grujičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading