RED BUL I ALKOHOL - NE POSTOJI GORA KOMBINACIJA! Mnogi ovo konzumiraju ne znajući koliko je opasno!

Autor:

Vesti

19.06.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci upozoravaju da posebno treba biti obazriv kada su velike vrućine i tropski dani

RED BUL I ALKOHOL - NE POSTOJI GORA KOMBINACIJA! Mnogi ovo konzumiraju ne znajući koliko je opasno!

Foto: Profimedia, Shutterstock, E-Stock

Kombinujete alkohol i energetska pića poput red bula? Posledice mogu biti katastrofalne!

Energetska pića, kofein, gazirani sokovi, dijeta, prejedanje... Sve to može da se dovede u vezu sa tzv. savršenom olujom koja napravi haos u organizmu.

Savršena oluja se dovodi u vezu i sa srčanom zastojem, a opširnije o tome su govorili prof. dr Miljko Ristić, kardiolog, i nutricionistkinja Ana Banduka Todorović.

JASAN UTICAJ

Šta je najopasnije konzumirati tokom vrelih dana i tropskih noći?

- Naše telo reaguje na razne načine. Tu su neke stvari raščišćene poslednjih godina, promene vremenskih prilika utiču i na kardiovaskularni sistem, ali i na druge organe. Dokazano je da dan ili dva pre nego što dođe do nekih vremenskih prilika, naš organizam reaguje, naročito u starijoj dobi, pa se tako pojavljuje bol u kolenu najčešće - istakao je dr Ristić.

Dokazano je i da je razlog nekih promena i pogoršanja nekih tegoba u vezi sa elektromagnetnim poljima koja su oko planete Zemlje i promenljive prirode su.

Ovo su najgora pića po vaše zdravlje.

- Energetska pića mogu da budu uzrok iznenadne srčane smrti kod sportista - naglasio je Ristić.

Sastojci koji se nalaze u energetskim pićima mogu da dovedu do raznih posledica.

- Većina tih pića sadrži kofein u određenoj dozi, koja je malo iznad preporučene. Ako se ta pića dosta koriste, onda imaju stimulativno dejstvo na nervni sistem, osim toga sadrže i aminokiselinu taurin, koja je esencijalna, međutim, kada se unosi u većim količinama, onda trenutno diže energiju. Ona sadrže i znatnu količinu šećera, što je jako loše - rekla je Todorovićeva.

Republika

Foto: Profimedia

Česta je konzumacija energetskih pića u noćnim klubovima

PORAŽAVAJUĆE

Poražavajući su podaci koliko dece školskog uzrasta konzumira energetska pića prema kojima vremenom razviju i zavisnost.

- Mladi često kažu da su toliko navikli na ta pića da ne mogu da zamisle dan bez njih. Deca često ne jedu zdravo, pa krenu da se oslanjaju na energetska pića da bi, kako kažu, izgurala dan, i to nije samo slučaj s mladima - ističe ona.

Energetska pića su izuzetno loša za malu decu, za porodilje i za neke osetljive kategorije, kao što su osobe s dijabetesom.

- Kombinacija alkohola i energetskih pića može da bude katastrofalna. Dolazi do slabljenja aorte, može se desiti čak i njeno pucanje. Najbolji savet je da ne uzimate nikakva energetska pića, trenirajte redovno i vodite računa o ishrani koja je izuzetno važna - zaključio je dr Ristić.

Nema zamene za vodu

Problem nastaje i kada su velike vrućine, potrebno je da ishrana bude laganija i unos tečnosti što više zastupljen. Nikako ne bi trebalo menjati vodu energetskim pićem jer to može dovesti do mnogobrojnih drugih komplikacija u organizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading