DVA SRPSKA NAMAZA NA LISTI TOP 50: Jedan je zauzeo čak visoko 3. mesto

Autor:

Vesti

13.06.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo mesto na listi zauzeo je namaz toum iz Libana.

DVA SRPSKA NAMAZA NA LISTI TOP 50: Jedan je zauzeo čak visoko 3. mesto

Foto: Shutterstock

Nedavno objavljena lista top 50 najboljih namaza i soseva na svetu oduševila je ljubitelje srpske kuhinje, jer je jedan srpski specijalitet osvojio počasno treće mesto. Reč je o leskovačkom domaćem ajvaru, koji je srpski specijalitet od paprika sa dodatkom patlidžana i začina. "Taste Atlas" ističe da je ajvar tradicionalni srpski začin, namaz ili poslastica poreklom iz leskovačkog kraja, i da se proizvodi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, kurtovska kapija, palanačko čudo. Paprike se peku na otvorenoj vatri, čiste, melju, osuše i prže polako i ručno, a ukus je prijatan i biberast. Ovaj ajvar ne bi trebalo da sadrži delove semenki niti tamne i ugljenisane delove pokožice paprike koje se odvajaju tokom pečenja.

Pored leskovačkog domaćeg ajvara, na listi se našao i čuveni urnebes, namaz od mladog sira, belog luka i paprika, koji je zauzeo visoko 25. mesto. Ovo je još jedan dokaz da srpski namazi imaju svoje mesto u svetskim kulinarskim krugovima.

Prvo mesto na listi zauzeo je namas toum iz Libana. Ovaj namaz se pravi od celih čena belog luka, koji se polako drobe tučkom, ili se danas jednostavno melju u mašini za hranu. Na kraju, u mešavinu se dodaju so i limunov sok, dajući namazu slani ukus i boju slonovače. Toum se koristi za marinade, sosove i umake i može obogatiti svaki obrok.

Na drugom mestu se nalazi namaz Aji criollo iz Perua, začinjena salsa pripremljena sa kombinacijom žutih ađi čili papričica i ulja. Sos je obično prijatno ljut, ali može da bude izuzetno ljut, pa treba biti oprezan kada ga prvi put probate.

Ova lista pokazuje bogatstvo različitih kulinarskih tradicija širom sveta, a prisustvo srpskih specijaliteta na njoj je svakako veliko priznanje za srpsku kuhinju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO











 

Komentari (0)

Loading