AKO OVO RADITE NA SPASOVDAN, RIZIKUJETE DA VAM SE DECA RAZBOLE! Danas napravite krstić od leskovih grančica i obavezno jedite JAGODE!

Autor:

Vesti

13.06.2024

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema predanju, nakon što je vaskrsao, Isus se javio svojim učenicima i sa njima proveo 40 dana.

AKO OVO RADITE NA SPASOVDAN, RIZIKUJETE DA VAM SE DECA RAZBOLE! Danas napravite krstić od leskovih grančica i obavezno jedite JAGODE!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Svakog šestog četvrtka po Vaskrsu, tj. 40. dan po vaskrsenju, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo.

Prema predanju, nakon što je vaskrsao, Isus se javio svojim učenicima i sa njima proveo 40 dana.

Koliki je značaj narod oduvek davao Spasovdanu, vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Narodni običaji i verovanja 

Na ovaj dan, kako se veruje, ne rade se teški poslovi, u znak poštovanja prema velikom prazniku koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

U nekim krajevima narod od leskovih grančica pravi krstiće, koje potom stavlja na mesta koja mu donose blagodeti i mir, kako bi ih sačuvali od demona.

Postoji i jedan lep običaj - ne jede se ništa toga dana, dok se najpre ne okuse jagode.

Prema verovanju ne treba spavati preko dana, da se ne bi dremalo čitave godine.

Spasovdan je proglašen i slavom grada Beograda.

Tradicionalno, ulicama prestonice i ove godine biće održana litija.

Obeležavanje Spasovdana u Beogradu

Vernici od ranih jutarnjih sati dolaze u Vaznesenjsku crkvu da celivaju mošti Svetog Ave Justina Ćelijskog i čudotvornu ikonu Bogorodice Znamenje, pred liturgiju u 9 sati kojom počinje obeležavanje slave Grada Beograda Spasovdana, izjavio je protojerej Dragan Radovanović.

“U našem hramu nalaze se mošti Svetog Ave Justina Ćelijskog i čudotvorna ikona Bogorodice Znamenje koji su svečano dočekani sinoć. Narod ih celiva od ranih jutarnjih sati”, rekao je za Tanjug protojerej Vaznesenjske crkve. 

Svetom arhijerejskom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom, Grad Beograd danas obeležava svoju slavu Spasovdan. 
Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi održana je u 9 sati, nakon čega će uslediti rezanje slavnog kolača, dok će u 19 sati krenuti Spasovdanska litija. 

Svetu arhijerejsku liturgiju služi Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije sa više arhijereja, gde će biti i gosti iz ruske zagranične crkve, koji su ovih dana u poseti našoj crkvi”, rekao je protojerej Radovanović. 

Nakon svete liturgije biće rezan slavski kolač, pošto je to slava našeg hrama, rekao je on.

BONUS VIDEO


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading