MLADI U SRBIJI DO 32. ŽIVE SA RODITELJIMA! Prema istraživanju EUROSTATA gori od nas samo Crnogorci, Hrvati i Makedonci!

Autor:

Vesti

12.06.2024

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska (21.4), Finska (21,3), Danska (21,7) i Estonija (22,7) su zabeležile najnižu prosečnu starost mladih kada je reč o njihovom osamostaljivanju.

MLADI U SRBIJI DO 32. ŽIVE SA RODITELJIMA! Prema istraživanju EUROSTATA gori od nas samo Crnogorci, Hrvati i Makedonci!

Foto: Shutterstock

Tek sa malo više od 31, tačnije 31.4 godine života mlad čovek u Srbiji napušta roditeljski dom i postaje “svoj čovek”, pokazuje analiza Statističkog zavoda Evropske unije - Eurostata.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WASTED (@wasted)

U celoj Evropi iza nas su samo Makedonci koji se osomostaljuju sa malo više od 32 godine, Hrvati i Crnogorci sa oko 33 godine.

 

Kako pokazuju podaci Eurostata, mladi u EU su prošle godine roditelje i roditeljsko domaćinstvo napuštali u prosečnoj dobi od 26,5 godina. Prosek varira od države do države članice EU, a najstariji prosečni uzrast, svi sa 30 godina i više, beleže Malta (30,1), Španija i Bugarska (30,3), Grčka (30,7) i Slovačka (30,8).

Nasuprot tome, Švedska (21.4), Finska (21,3), Danska (21,7) i Estonija (22,7) su zabeležile najnižu prosečnu starost mladih kada je reč o njihovom osamostaljivanju.

Slične rezultate, inače, ima i istraživanje o položaju i potrebama mladih za 2022. godinu, koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) na uzorku od 1.117 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina. U KOMS-u konstatuju da su ekonomski razlozi presudni što mladi iz roditeljskog doma izlaze tek onda kada zvanično i nisu mladi, sa malo više od 31 godine života.

Međutim, kako je tada naglašeno, nekada i konformizam dovodi do “produženog detinjstva”, najpre kod onih koji imaju posao, ali zahvaljujući ugodnostima roditeljskog doma, već odrasli ljudi odlučju da u njemu ostanu.

Bonus video

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading