VAŽAN DATUM ZA VERNIKE! U Manastiru Tumane na OVAJ DAN održaće se presvlačenje moštija SVETOG ZOSIMA!

Autor:

Vesti

12.06.2024

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delići stare svetiteljeve odežde biće podeljeni na blagoslov vernome narodu.

VAŽAN DATUM ZA VERNIKE! U Manastiru Tumane na OVAJ DAN održaće se presvlačenje moštija SVETOG ZOSIMA!

Foto: ST/N. Mandić

U 8.30 u ovoj drevnoj svetinji biće služena sveta arhijerejska liturgija, nakon koje će mošti svetitelja biti presvučene u novo ruho i litijski prenete u svetiteljevu isposnicu, u kojoj je živeo i podvizavao se. Delići stare svetiteljeve odežde biće podeljeni na blagoslov vernome narodu.

Republika

Foto: ST/N. Pančić

 

Bratstvo Manastira Tumane poziva sav blagočestivi narod da uzme učešće u ovom sabranju.

- Pozivamo verni narod sa radošću i ljubavlju na Svetu liturgiju i presvlačenje moštiju Svetog Zosima, tumanskog čudotvorca, u nedelju 16. juna 2024. Ovaj duhovni sabor je živa, tekuća reka naroda Božjeg, gde se oko moštiju tumanskog čudotvorca sa ljubavlju sabere preko 30.000 duša i koji pokazuje da je naš narod veran Gospodu, veran svojim Svetim precima i da istinski i pravim putem korača u svetliju i blagoslovenu budućnost - rekao je arhimandit Dimitrije, iguman Manastira Tumane.

U manastirskoj crkvi posetioci će moći da se poklone i netruležnim moštima Sv. Jakova, moštima Sv. Nektarija Eginskog, kao i čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Kurskaja Tumanska - najavili su iz Manastira Tumane.

Republika

Foto: Manastir tumane

 

Ovo je, inače, običaj koji se sprovodi svake godine i kojem uvek prisustvuje veliki broj ljudi.

- Ruski monasi koji su boravili u Manastiru Tumane između dva rata imali su običaj da za praznik Svetog Zosima u litiji nose njegove mošti do isposnice. S obzirom na to da je sada manastir mnogo posećen, mi smo prebacili taj događaj i duhovnu svečanost na nedelju po Spasovdanu. Tada se mošti posle svete liturgije iznose iz kivota, presvlače u novo odijanije, a delići stare odežde svetitelja se podele prisutnom vernom narodu na blagoslov. Potom, nošen na rukama sveštenika i vernog naroda, Sveti Zosim pohodi svoju isposnicu, u kojoj je živeo i podvizavao se - objasnio je jednom prilikom za javni servis iguman manastira Dimitrije Plećević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading