DA LI JE BEZBEDNO PITI ALKOHOL TOKOM LETA AVIONOM? Posledice mogu biti fatalne za OVU grupi ljudi!

Autor:

Vesti

04.06.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači su otkrili da alkohol smanjuje količinu kiseonika u krvi putnika i povećava broj otkucaja srca, čak i kod mladih i zdravih osoba.

DA LI JE BEZBEDNO PITI ALKOHOL TOKOM LETA AVIONOM? Posledice mogu biti fatalne za OVU grupi ljudi!

Foto: NVARTS / Alamy / Alamy / Profimedia

Konzumiranje alkohola pre leta može biti daleko opasnije nego što se mislilo, pokazuje istraživanje koje je otkrilo da kombinacija alkohola, sna i pritiska u avionskoj kabini može značajno opteretiti srce putnika, posebno starijih i onih sa medicinskim stanjima.

Istraživači su otkrili da alkohol smanjuje količinu kiseonika u krvi putnika i povećava broj otkucaja srca, čak i kod mladih i zdravih osoba. Što je veća konzumirana količina alkohola, to su veći ovi efekti, posebno kod starijih putnika i onih sa medicinskim stanjima.

U istraživanju je učestvovalo 48 osoba uzrasta od 18 do 40 godina, od kojih je polovina spavala u laboratoriji pri normalnom pritisku vazduha, a druga polovina u komori koja je simulirala pritisak u avionskoj kabini tokom leta. Zatim su ove grupe spavale četiri sata, pri čemu je polovina njih pila alkohol (dva piva ili dve čaše vina), a polovina nije.

Rezultati su pokazali da su oni koji su pili alkohol i spavali u komori simulirajući pritisak u avionskoj kabini imali pad nivoa kiseonika u krvi na prosečnih 85 odsto i njihov srčani ritam se prosečno povećao na skoro 88 otkucaja u minuti tokom sna. Nasuprot tome, prosečni nivo kiseonika u krvi onih koji su spavali u istoj komori, ali bez alkohola, iznosio je 88 odsto, a njihov srčani ritam tokom sna bio je 73 otkucaja u minuti.

Istraživači su zaključili da čak i kod mladih i zdravih osoba, kombinacija konzumiranja alkohola i spavanja pri niskom vazdušnom pritisku predstavlja značajan teret za srčani sistem i može dovesti do pogoršanja simptoma kod pacijenata sa srčanim ili plućnim bolestima. Takođe su istakli da ovi efekti mogu biti još izraženiji kod starijih putnika.

Ovi rezultati ukazuju na potrebu za razmatranjem ograničenja pristupa alkoholu tokom letova, posebno na dugim letovima, sa ciljem smanjenja rizika od medicinskih hitnih slučajeva u vazduhu.

(DailyMail)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading