SAVETI ZA BOLJI KVALITET SNA: Pokušajte da se rešite nesanice na ove načine

Autor:

Vesti

31.05.2024

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoć za odmor i zdravlje.

SAVETI ZA BOLJI KVALITET SNA: Pokušajte da se rešite nesanice na ove načine

Foto: Shutterstock

Nesanica je uobičajeni problem sa spavanjem koji može biti uzrokovan različitim faktorima.

Stres i anksioznost često su među glavnim krivcima, ometajući mogućnost opuštanja i zaspanja. Loše navike, poput nepoštovanja redovnog rasporeda spavanja ili prekomerne upotrebe elektronskih uređaja pre spavanja, takođe mogu doprineti nesanici. Fizički uzroci poput bolova, nelagodnosti ili bolesti, kao i psihički poremećaji poput depresije ili PTSP-a, mogu biti povezani sa nesanicom. Okruženje za spavanje, uključujući bučnu ili svetlu okolinu, takođe može ometati spavanje. Dodatno, određeni lekovi mogu imati nuspojavu nesanice.

Važno je razumeti da nesanica može biti kompleksan problem sa različitim uzrocima i da je tretman često individualan. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da poboljšate kvalitet sna i smanjite nesanicu:

Uspostavite redovan raspored spavanja: Pokušajte da idete na spavanje i budite se u isto vreme svakog dana, čak i vikendom. Ovo može pomoći u regulisanju vašeg unutrašnjeg sata.

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Stvorite prijatnu spavaću okolinu: Osigurajte da je vaša spavaća soba tiha, tamna i prijatno hladna. Investirajte u udoban krevet i jastuk.

Izbegavajte stimulanse pre spavanja: Smanjite unos kofeina i nikotina najmanje nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Takođe izbegavajte teške obroke i alkohol neposredno pre spavanja.

Ograničite izloženost ekranima: Smanjite vreme provedeno pred televizorom, računarom, tabletom i pametnim telefonom pre odlaska na spavanje. Plava svetlost ovih uređaja može remetiti vaš cirkadijalni ritam.

Vežbajte redovno: Redovna fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Pokušajte da vežbate nekoliko sati pre odlaska na spavanje.

Opustite se pre spavanja: Koristite tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, meditacija ili čitanje knjige kako biste se opustili pre odlaska na spavanje.

Koristite spavaću rutinu: Kreirajte rutinu pre spavanja koja će vam pomoći da se pripremite za san, poput tople kupke, lagane večere, ili čitanja.

Smanjite stres: Pronađite načine za upravljanje stresom tokom dana, kao što su vežbe disanja, kupke ili masaža. Ako su vaši problemi sa spavanjem povezani sa anksioznošću ili depresijom, potražite stručnu pomoć.

Svi smo različiti, pa je važno eksperimentisati sa različitim tehnikama i prilagoditi ih svojim potrebama i preferencijama. Ako se problemi sa spavanjem nastave, posetite lekara kako biste razgovarali o mogućim uzrocima i rešenjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading