IGNORISANJE MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Pet simptoma srčanih problema koji se javljaju i kod mladih ljudi!

Autor:

Lifestyle

30.05.2024

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada su u pitanju srčane bolesti, mnogi ljudi, posebno mlađi, su skloni zanemarivanju simptoma jer pretpostavljaju da su ti simptomi posledica nečeg drugog.

IGNORISANJE MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Pet simptoma srčanih problema koji se javljaju i kod mladih ljudi!

Foto: Shutterstock

Međutim, prepoznavanje čak i suptilnih znakova može biti ključno za otkrivanje problema pre nego što postanu ozbiljniji.

Šest upozoravajućih znakova na koje treba obratiti pažnju, čak i ako ste mladi.

Umor i nedostatak vazduha

Osećanje iscrpljenosti ili nedostatak daha bez očiglednog razloga može biti znak da vaše srce ne funkcioniše kako treba. Srčana insuficijencija može rezultirati nakupljanjem tečnosti u plućima, otežavajući disanje.

Takođe, važno je da obratite pažnju na faktore rizika kao što su pušenje, dijabetes, visok krvni pritisak i visok holesterol.

Vrtoglavice i nesvestice

Povremene nesvestice ili vrtoglavica mogu ukazivati na nedovoljan protok krvi ka mozgu, što može biti povezano sa srčanim problemima.

Foto: shutterstock

Ove simptome ne smete da zanemarujete

Uz to, i osećaj teške vrtoglavice u miru ili prilikom kretanja može biti razlog za zabrinutost.

Pritisak u gornjem delu tela

Težak osećaj ili bol u gornjem delu grudnog koša, praćen mučninom i hladnim znojem, može biti znak problema sa snabdevanjem krvlju ka srcu. Ukoliko se javi iznenada, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Nepravilni otkucaji srca

Palpitacije, odnosno nekontrolisano treperenje srca ili nepravilni otkucaji, mogu biti znak drugih srčanih problema. Ovi simptomi mogu biti praćeni vrtoglavicom i zahtevaju pažnju lekara.

Problemi sa donjom polovinom tela

Problemi sa srcem mogu se manifestovati i na neočekivanim mestima, poput oboljenja perifernih arterija koje može da uzrokuje bol, utrnulost i grčeve u mišićima, kao i da utiče na intimni život.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading