ODLIČNA VEST! Srbija uvodi skrining za jedan od najsmrtonosnijih kancera!

Autor:

Vesti

31.05.2024

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli gotovo 7.000 ljudi, a nažalost umre više od 5.000.

ODLIČNA VEST! Srbija uvodi skrining za jedan od najsmrtonosnijih kancera!

Foto: Republika.rs

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek najavio je danas na konferenciji povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, u organizaciji Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", da će Srbija u najskorije vreme uvesti organizovani skrining na rano otkrivanje raka pluća.

Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima" organizovalo je, povodom Svetskog dana bez duvanskog dima, edukativno druženje pod sloganom "Danas nam je DUVAN dan", uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja.

- Višе оd trеćinе оdrаslоg stаnоvništvа pоvrеmеnо ili svаkоdnеvnо puši cigаrеtе, a u nајvеćеm prоcеntu duvan konzumiraju osobe stаrоsti između 35 i 44 gоdine, pokazuju najnoviji podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" о upоtrеbi duvаnskih i srоdnih prоizvоdа sprоvеdеnоg u Srbiji tokom dеcеmbra 2023. gоdinе - rekla je za Tanjug Olja Ćorović iz Udruženja “Punim plućima”.

Ona navodi da od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli gotovo 7.000 ljudi, a nažalost umre više od 5.000.

- Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja je rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene -  kaže Ćorović.

- Tim povodom će članovi udruženja, zajedno sa lekarima i predstavnicima države, simbolično ugasiti poslednju cigaretu u Srbiji i na taj način poslati snažnu poruku da je duvanski dim štetan - istakla je Ćorović.

Ona navodi da je prevashodni cilj Udruženja "Punim plućima" da se smanji konzumacija cigareta kod dece i mladih i da se pošalje jasna poruka javnosti o štetnosti duvanskog dima.

- Odavno je poznato da je pušenje direktno povezano sa nastankom raka pluća, od kojeg u našoj zemlji svakodnevno umre 13 osoba. Po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi. Međutim, uprkos činjenici da su više od 90 odsto obolelih od raka pluća pušači, zabrinjavajuće je da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogotovu među mlađim generacijama - upozorila je Ćorović.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bob

31.05.2024 17:23

Licemjeripopulisti..Zabranite pusenje (-citaj trovanje ljudi,),u svim zatvorenim prostorima ukljucivo kafane i restorane.To su ucinile sve civilizovane drzave.Ali vlasti je vaznije ubirane poreza i akciza od cigareta neho zdravlje vlastitih gradjana.