NA SVAKA DVA SATA U SRBIJI UMRE JEDAN ČOVEK OD RAKA PLUĆA: Najveći uzročnik bolesti su CIGARETE I DUVANSKI DIM!

Autor:

Vesti

31.05.2024

16:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima, a Udruženje "Punim plućima" je tim povodom organizovalo edukativno druženje, pod sloganom "Danas nam je DUVAN dan"!

NA SVAKA DVA SATA U SRBIJI UMRE JEDAN ČOVEK OD RAKA PLUĆA: Najveći uzročnik bolesti su CIGARETE I DUVANSKI DIM!

Foto: Boško Karanović

Na svaka dva sata u Srbiji umre jedna osoba od karcinoma pluća, a najveći uzročnik bolesti jeste duvanski dim!

Pored ovog poražavajućeg podatka, statistika kaže da u Srbiji čak 39 odsto stanovništva puši, a u najvećem procentu duvan konzumiraju osobe starosti između 35 i 44 godine, gde procenat pušača ide i do 50 odsto.

Danas kada se obeležava Svetski dan borbe protiv duvanskog dima, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" organizovalo je edukatvino druženje, pod sloganom "Danas nam je DUVAN dan".

Foto: Boško Karanović

Udruženje "Punim plućima" Svetski dan bez duvanskog dima

Okupljeni tim povodom su istakli važnost podizanja svesti o tome koliko je pušenje štetno, navodeći da se radi o jednoj od najvećih pretnji po javno zdravlje sa kojom se svet ikada suočio. 
- Preko osam miliona ljudi širom sveta umre od epidemije duvana. Od ovog broja, više od sedam miliona smrtnih slučajeva rezultat je direktne upotrebe duvana, dok je oko 1,3 miliona smrtnih slučajeva rezultat izloženosti nepušača duvanskom dimu - zvanični su podaci.

Doktorka Sanja Dimić Janjić, pomoćnica direktora Klinike za pulomologiju UKC Srbije istakla je da su rizici od pušenja praktično vezani za nastanak karcinoma, kardiovaskularne i respiratorne bolesti i niza drugih zdravstvenih problema koji su dominantno izraženi kod pušača.

- U duvanskom dimu ima više od 7.000 različitih hemijskih supstanci. Od toga najmanje je 250 štetnih, a čak 70 je kancerogenih. Direktno imamo pušenje kao posledicu pojave raka pluća - navela je ona.  

Podaci Instituta za javno zdravlje "Batut"  kažu da u Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli oko 7.000 ljudi, a nažalost više od 5.000 osoba umre. 

Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja je rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji, prema rečima stručnjaka, nije slučaj, jer se više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu, kada su šanse za uspešno lečenje gotovo iscrpljene.

Doktor Spasoje Popević, zamenik direktora Klinike za pulmologiju UKC Srbije kazao je da je istraživanje koje je obavilo Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", pokazalo da su čak 90 odsto njih koji su oboleli bili pušači, a jedna trećina njih i dalje puši, iako je zapocela terapiju.

- Sa druge strane, danas je put pacijenta od momenta postavljanja dijagnoze do zapocinjanja terapije mnogo kraći, ali smo još uvek negde na polovini puta gde se svet trenutno nalazi. Sa druge strane, Srbija sigurno ima mogućnost da započne skrining pluća kod rizične populacije ljudi, a to su pušači stariji od 50 godina - kazao je Popević.

Srbija uvodi skrining na rano otkrivanje raka pluća

Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, najavio je da će Srbija u najskorije vreme uvesti organizovani skrining na rano otkrivanje raka pluća, koji će značajno doprineti ranoj dijagnostici raka pluća.

- Pokušaćemo da dopremo do sbvakog pacijenta, i da pored velikih centara skrining omogućimo u svim delovima Srbije. Time ćemo sprečiti da nam se pacijenti javljaju u posledjem stadijumu, kada njačešće bude kasno. Pored toga veoma je važno i podizanje svesti kod ljudi, da prvenstveno shvate štetnost duvanskog dima - kazao je Đerlek. 


S druge strene, doktor Spasoje Popević, zamenik direktora Klinike za pulmologiju UKC izneo je frapantan podatak.

- Tokom proteklog vikenda, kada su bili organizovani besplatni preventivni pregledi, 429 pacijenata je pregledano u našoj pulmološkoj ambulanti. Od tog broja 42 pacijenata upućeno je na dodatna pulmološka ispitivanja, dok je kod šestoro postavljena sumnja na tumore pluća i oni su upućeni na dodatnu dijagnostiku, koja uglavnom podrazumeva bronhoskopiju. Medu svim tim pacijentima, najveći broj njih su pušaci. Zabrinjavajući broj pušača je među obolelima od raka pluća. Skrining pluća je zato veoma važan, jer ćemo  na taj način pokušati da sprečimo da nam se pacijenti javljaju u četvrtom stadijumu bolesti, kada je hirurško lečenje nemoguće. To je i smisao skrininga, za koji se nadam da će početi što pre da se spovodi kod nas i za koji smo mi tehnički, logistički i stručno potpuno spremni - kazo je Popević. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading