POVEĆAN BROJ PACIJENATA SA MOŽDANIM UDAROM: Prvo su redom padali u komu, a onda je skočio broj šlogova, TRI su razloga

Autor:

Vesti

22.05.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moždani udar I kod mlađih pacijenata

POVEĆAN BROJ PACIJENATA SA MOŽDANIM UDAROM: Prvo su redom padali u komu, a onda je skočio broj šlogova, TRI su razloga

Foto: ST/D. KADIĆ

U noći između ponedeljka i utorka, lekari Hitne pomoći suočili su se sa povećanim brojem pacijenata koji su imali simptome moždanog udara. Specijalista opšte medicine, doktorka Biserka Obradović istakla je da je promena vremena, kao i drugi faktori, doprinela ovom značajnom porastu.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći iznela je podatak da se granica za moždani udar sve više spušta, te su se tokom noći javljali pacijenti koji su imali između 50 i 60 godina. Ovo je izazvalo posebnu zabrinutost među medicinskim stručnjacima.

- Ne znam zašto se to dogodilo baš noćas, ali ipak treba obratiti pažnju. Imali smo noćas pet ili šest pacijenata, starosti između 50 i 60 godina, sa jasnim simptomima moždanog udara - rekla je dr Ivana Stefanović za Blic.

Prethodne noći, lekari su bili iznenađeni povećanim brojem pacijenata koji su upali u stanje hipoglikemije, padajući u komu zbog niskog nivoa šećera u krvi. Profesorka dr Katarina Lalić, internista endokrinologije Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, istakla je da hipoglikemija može dovesti do gubitka svesti i može se javiti u bilo koje doba dana ili noći.


Doktorka Biserka Obradović objasnila je da su tri faktora uticala na zdravstveno stanje pacijenata sa moždanim udarom. Naglasila je da je povišen krvni pritisak veliki preduslov za moždani udar, te da su klimatski faktori poput promene atmosferskog pritiska, grmljavine, munja, električnog pražnjenja i kiše imali značajan uticaj na povećanje broja ovih zdravstvenih problema.

Kod moždanog udara su tri ključna simptoma

- asimetrija lica

- padanje jedne ruke
- promena u samom govoru


Doktorka Obradović istakla je da stres može dovesti do sužavanja krvnih sudova i hormonalnog disbalansa, te da je važno obratiti pažnju na ovaj faktor kao potencijalni uzrok zdravstvenih problema.

Pored redovnog uzimanja terapije i merenja pritiska, doktorka Obradović savetuje dodatnu terapiju u slučaju skoka krvnog pritiska. Takođe, istakla je važnost brze reakcije i odlaska kod lekara u slučaju simptoma moždanog udara ili srčanog udara.

- I za moždani i za srčani udar, veliki preduslov je povišen krvni pritisak. On je u 73 odsto slučajeva uzrok šloga. Mi smo juče imali više klimatskih faktora koji su uticali na zdravlje ljudi. Pre svega promena atmosferskog pritiska, jer se iz jednog toplog prešlo u hladni talas. Drugi klimatski faktor, vrlo bitan, su grmljavina, munje i električno pražnjenje i treći klimatski faktor su kiša i pljuskovi. Kada dolazi do promene atmosferskog pritiska, iz toplog u hladno, onda organizam želi da sačuva toplotu, u tom slučaju krvni sudovi se sužavaju i dolazi do rasta krvnog pritiska - kaže dr Obradović.

Kada je u pitanju infarkt simptomi su:

- jak bol iza grudne kosti
- hladno preznojavanje


Uz simptome moždanog udara kao što su asimetrija lica, padanje jedne ruke i promene u govoru, doktorka je preporučila stavljanje hladnog peškira na vrat kao prvu pomoć kod kuće. Za infarkt, simptomi poput jakog bola iza grudne kosti i hladnog preznojavanja zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading