PAŠALIĆ: POTREBNA JAČA INSTITUCIONALNA PODRŠKA LGBTI OSOBAMA

Autor:

Vesti

17.05.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana se oglasio.

PAŠALIĆ: POTREBNA JAČA INSTITUCIONALNA PODRŠKA LGBTI OSOBAMA

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da se položaj LGBTI osoba u Republici Srbiji popravlja iz godine u godinu i da je poboljšana njihova sistemska zaštita ali da se oni i dalje susreću sa diskriminacijom, predrasudama i napadima.

- Pripadnici LGBTI populacije su ravnopravni građani ove države i ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije. Međutim, oni se u svakodnevnom životu i dalje susreću sa diskriminacijom, predrasudama, govorom mržnje i napadima zbog čega im je potrebna jača institucionalna podrška - izjavio je

Pašalić povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Pašalić je naglasio da borba protiv svih oblika diskriminacije, uključujući one zasnovane na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, predstavlja prioritet rada institucije na čijem je čelu i najavio da će nastaviti da se zalaže za uklanjanje svih barijera koje ih sprečavaju da u potpunosti ostvare svoja građanska, politička, ekonomska, društvena i kulturna prava.

- Nastavićemo sa aktivnostima za unapređenje položaja LGBTI osoba u našoj zemlji jer se diskriminacija po bilo kojem osnovu ne sme tolerisati. Zbog toga ponovo pozivam pripadnike LGBT populacije da se u vezi sa svim problemima sa kojima se susreću obrate instituciji Zaštitnika građana - rekao je Pašalić.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading