Poslanici počeli sednicu o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Autor:

Vesti

10.05.2024

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izmene zakona predložilo je 37 poslanika.

Poslanici počeli sednicu o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

U Skupštini Srbije danas je počela sednica na čijem su dnevnom redu, između ostalog, izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Glavna promena odnosi se na to da birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

Takav dogovor postignut je juče na sastanku poslaničkih gupa o poboljšanju izbornih uslova koji se vodio između vlasti i opozicije u parlamentu, a kome je predsedavala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. Sastanak je održan bez prisustva medija.

Šef poslaničke grupe Srpske naperdne stranke Milenko Jovanov rekao je danas na konferenciji za novinare u parlamentu da ta poslanička grupa smatra da su predložene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku nepotrebne i da su predložene na nedogovoran način, ali je najavio da će ih vladajuća većina podržati, u skladu sa dogovorom sa opozicionim stranakama, zbog stabilnosti u zemlji.

Jovanov je ocenio da je opozicija pokazala neodogovornost prema građanima Srbije.

- Mi smo svesni da će ovo zakonsko rešenje dovesti do toga da se jednom broju građana oteža ostvarivanje njihovih građanski i ljudskih prava i prava na glasanje, a da će jednom delu građana faktički biti onemogućeno da glasaju i da će izazvati dosta veliku konfuziju kod jednog dela glasača - rekao je Jovanov, ali je naveo i da postoje viši interesi, pre svega, stabilnost u državi, zbog kojih je vlast prihvatila da učestvuje na sednici i glasa za predložene dopune zakona.

Opozicija je ranije tvrdila da su "unutrašnje migracije" stanovništva bile jedan od najvećih problema prethodnog izbornog procesa.

Izmene zakona predložilo je 37 poslanika.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Мiraš

10.05.2024 14:59

Ova sednica je ključni trenutak za demokratiju u zemlji, jer izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku mogu značajno uticati na transparentnost izbornih procesa.

Đorđije

10.05.2024 15:00

Razmatranje izmena ovog zakona odražava nastojanje da se unapredi izborni sistem i osigura da svaki glas bude pravilno zabeležen i prebrojan.

Balša

10.05.2024 15:00

Diskusija o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku je prilika za poslanike da pokažu svoju posvećenost principima pravednosti i jednakosti u političkom predstavljanju građana.

Sa

10.05.2024 15:01

Zakon o prebivalistu nece doneti pobedu opoziciji,konacno ce im postati jasno da su gubitnoci