EVO KAKO SE PROSLAVLJA VASKRS ŠIROM SVETA: Mokri ponedeljak, raspeće, veštice i sirće!

Autor:

Vesti

04.05.2024

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Običaji proslavljanja Vaskrsa razlikuju se čak i među pripadnicima istog naroda i vere, a posebno se razlikuju u udaljenijim krajevima sveta

EVO KAKO SE PROSLAVLJA VASKRS ŠIROM SVETA: Mokri ponedeljak, raspeće, veštice i sirće!

Foto: Wallpaper flare/Shutterstock

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik koji se proslavlja širom sveta, a karakteriše ga bogata trpeza i porodična atmosfera.

Međutim, pre same proslave, vernici se pridržavaju raznih običaja koji najavljuju dolazak ovog važnog datuma.


Mokri ponedeljak u Poljskoj

U Poljskoj, Vaskršnji ponedeljak je poznat kao Smingus Dyngus ili "mokri ponedeljak", kada se ljudi međusobno polivaju vodom. Ovaj običaj datira još iz prethrišćanskih paganskih vremena, a danas se održava širom zemlje. Takođe, posebnu pažnju privlače tradicionalno ručno izrađena vaskršnja jaja, poznata kao Pisanki, koja nose simbole plodnosti i proleća.

Raspeće na Filipinima

Na Filipinima, uskršnji običaji uključuju dramatične rekreacije događaja vezanih za Hristovo raspeće. Vernici se maskiraju u rimske vojnike i često dobrovoljno doživljavaju razne vidove samokažnjavanja kako bi simbolično ponovili patnju Isusa Hrista. Ovi obredi sežu duboko u verovanja i tradiciju ovog naroda.

Sveta nedelja u Meksiku

U Meksiku, Sveta nedelja je veoma važan verski praznik koji kombinuje hrišćanske obrede sa autohtonim tradicijama. Na nekim mestima, postoji običaj paljenja figura Jude zbog izdaje Isusa, dok se na Veliku subotu održava ceremonija paljenja tih figura. Ovi običaji predstavljaju jedinstvenu mešavinu španskih uticaja i autohtonih običaja.

Veštice u Švedskoj

Vaskrs u Švedskoj poprima karakteristike slične Noći veštica, kada deca obučena kao veštice idu od kuće do kuće nudeći crteže u zamenu za slatkiše. Ovaj običaj datira iz 1800-ih godina i vezan je za verovanja u đavola i lova na veštice koji su tada bili prisutni.

U Grčkoj piju sirće

U Grčkoj, pred praznik Vaskrsa, vernici se pridržavaju raznih običaja kao što je pijenje sirćeta na Veliki petak. Osim toga, širom zemlje postoje različiti obredi i prakse, poput ukrašavanja plaštanica prirodnim cvećem i verovanja u čudotvorna svojstva cveća sa Epitafa.

Potraga za jajima u Americi

U Sjedinjenim Američkim Državama, deca tradicionalno organizuju lov na vaskršnja jaja, dok se ispred Bele kuće održava ceremonija koja donosi radost najmlađima. Ovaj običaj potiče iz Nemačke i Belgije, a simbolizuje radost i zajedništvo tokom praznika.

Vaskrs je praznik koji, i pored univerzalnih elemenata, nosi bogatstvo različitih običaja i tradicija širom sveta, čineći ga jedinstvenim i šarenolikim doživljajem za sve vernike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading