TEŽAK ŽIVOT SRPKINJA ZAROBLJENIH U SIRIJI: Otišle zbog VANVREMENSKIH ljubavi, pa doživele AGONIJU zbog koje same sebe KUNU!

Autor:

Vesti

17.04.2024

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šok ispovesti!

TEŽAK ŽIVOT SRPKINJA ZAROBLJENIH U SIRIJI: Otišle zbog VANVREMENSKIH ljubavi, pa doživele AGONIJU zbog koje same sebe KUNU!

Foto: Printscreen Youtube / RTS Oko - Zvanični kanal

Na severu Sirije nalazi se kamp La Rož, mesto u kome su zarobljene brojne žene sa Balkana samo zato što su se udale za progrešne muškarce.

Naime, sačekao ih je pakao nakon što su postale svesne da su njihovi izabranici zapravo bili borci "Islamske države".

Nakon što su oni uhapšeni ili ubijeni, njihove supruge su završile u paklu, a čini se da je i to blaga reč.

Zavedene obećanjima svojih muževa ili momaka o boljem životu pod kalifatom Islamske države, ove žene zajedno sa decom, plaćaju cenu propasti ISIS-a. Etketa „ISIS supruga“ u očima mnogih ih čini nepodobnim i svojevrsnim saučesnicama u terorizmu.

Upravo dve žene iz Novog Pazara za RTS otvoreno su progovorile o svojoj sudbini. Priznale su da se kaju, najviše zbog njihove dece koja žive u uslovima koji nisu dostojni čoveka.

Alma Smajlović u Siriju je došla 2014. sa porodicom, a u kampu se nalazi od 2017. godine.

Republika

Foto: Printscreen Youtube / RTS Oko - Zvanični kanal

 

 

"Izdržavam kaznu, smatram da je ilegalna. Šest godina, još uvek nema presude. Tu sam sa svoje četvoro maloletne dece," priča Smajlovićeva u video snimku prikazanom u emisiji Oko magazin.

Kaže da se njen osamnaestogodišnji sin nalazi u kurdskim zatvorima, za koje Kurdi navode da su centri za rehabilitaciju dečaka koji su bili u Isilu.

"Bila sam tri godine u Isilu, tako se i ovde patim šest godina u kampu. Nismo navikli na ovakvu vrstu života. Želimo i apelujemo na Srbiju da nas vrati, da nam da šansu za normalan život. Tu smo da pobijemo stereotipe koji se vezuju za nas," ispričala je Smajlovićeva.

Druga žena iz Novog Pazara započinje priču rečima da se udala za pogrešnog čoveka.

"Doveo me je u Siriju i kada sam pokušala da izbegnem, nisam mogla. On je mrtav, a ja sam se zaglavila ovde i čekam izlaz. Želim da se vratim u normalan svet, gde su ljudi civilizovani, da vide moja deca šta je život, civilizovan narod", dodaje.

Ispričala je i da joj nedostaju sloboda, porodica, civilizovani narod, ali i ćevapi, burek, mantije...

Ali kako naše devojke završe sa muškarcima iz Sirije?

Jedna neutešna majka iz Srbije je govorila o užasnoj sudbini njene ćerke.

"Samo što je napunila 18 godina otišla je u Siriju, pod uticajem muškarca kog je upoznala na internetu, a koji joj je poslao novac za putovanje," objašnjavala je.

Takve situacije su bile uobičajene, a stručnjaci to nazivaju metodom indoktrinacije tzv. ‘ljubavnika’ (‘loverboy‘), u kojoj partner koji je verski fanatik nagovara mladu devojku da mu se pridruži u "obećanoj zemlji" gde navodno mogu slobodno i u potpunosti praktikovati svoju religiju. Taj san se, u većini slučajeva, brzo pretvori u košmar.

Foto: Printscreen Youtube / RTS Oko - Zvanični kanal

 

 

"Njih jednostavno navuku na priču o boljem životu i čistijoj veri, ali čim je stigla, shvatila je da je sve prevara," dodaje majka jedne od prevarenih devojaka.

Njena ćerka se već posle nekoliko meseci rastala sa suprugom koji ju je maltetirao, ali s obzirom na to da pod "Islamskom državom" ženama nije dozvoljeno da ostanu same, ubrzo se udala za drugog čoveka, takođe iz Sandžaka. Oni su 2017. dobili dečaka, a naredne godine i devojčicu. Međutim, 18 dana stara ćerkica poginula je kada su tri projektila pogodila kuću u kojoj su u to vreme živeli.

Nakon neuspelog pokušaja da pobegnu u Tursku, njena ćerka i unuk odvedeni su u ozloglaženi kamp. Sudbina njenog supruga nije poznata.

"Da može da vrati vreme, nikad ne bi otišla. Stalno mi to ponavlja. Tamo je strašno hladno zimi i pretoplo leti. Često ima i požara i može se desiti da žene i deca izgore, jer ako se nekoliko šatora zapali nema šanse da se spasu. Možemo samo da zamišljamo šta su te žene tamo preživele. To je za nas ovde suštinski nezamislivo."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Perica

17.04.2024 16:40

Tražili ste,sada gledajte.......