OGLASILA SE BOLNICA U SREMSKOJ MITROVICI! Evo zašto još nema pratnje sa porodiljama na porođaju!

Autor:

Vesti

20.02.2024

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon najave Opšte bolnice Sremska Mitrovica da će dozvoliti prisustvo pratnje, ta odluka nije bila ispoštovana.

OGLASILA SE BOLNICA U SREMSKOJ MITROVICI! Evo zašto još nema pratnje sa porodiljama na porođaju!

Foto: shutterstock, Google Maps

Krajem januara ove godine Opšta bolnica Sremska Mitrovica dozvolila je pratnju porodiljama na porođaju, nakon priče Marice Mihajlović koja je u toj bolnici doživela akušersko nasilje i nakon što joj je beba preminula.

Podsećamo, Upravni odbor bolnice 23. januara ove godine odlučio je da će porodiljama ubuduće biti dozvoljeno prisustvo osobe koju sama izabere na porođaju.

Ipak, to se nije poštovalo

Tim povodom za naš portal oglasila se i Opšta bolnica Sremska Mitrovica.

- Povodom odluke Upravnog odbora Opšte bolnice Sremska Mitrovica broj 711/1 od 22.1.2024. godine obaveštavamno javnost o sledećem:

Opšta bolnica Sremska Mitrovica se obratila Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica sa zahtevom za dobijanje mišljenja o ispunjenosti higijensko - epidemioloških uslova za formiranje porođajne sale namenjene porođaju uz pratnju.

Dana 7.2.2024. godine Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica je dao svoje Mišljenje u kojem je navedeno da porođajna sala namenjena za porođaje sa pratiocem mora da ima odgovarajuću kvadraturu u skladu sa zakonskim propisima, da ista mora da ima poseban ulaz za presvlačenje i bezbedno odlaganje ličnih stvari pratioca, sanitarni čvor namenjen pratiocu porodilje, da su pratioci u obavezi da prilikom ulaska na odeljenje i tokom čitavog boravka na odeljenju, koriste ličnu zaštitnu opremu (kapa, maska i kaljače), kao i da sve mora da bude uređeno na način da se ne narušava privatnost ostalih porodilja i da se ne narušavaju medicinsk eprocedure i pravila ponašanja - navodi se u saopštenju.

"Potrudićemo se da ispunimo zahteve"

Kako se dalje navodi, bolnica je u obavezi da prati i važeće preporuke u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, a da je trenutno na teritoriji AP Vojvodina zabrana poseta zbog aktuelne epidemiološke situacije virusa gripa.

- U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica u toku je izrada Procedure vezane za prisustvo pratnje na porođaju.

Shodno navedenom, Opšta bolnica Sremska Mitrovica će se truditi da, u najskorije vreme, pristupi ispunjavanju svih smernica dobijenih od Zavoda za javno zdravlje, kako bi u svemu ispoštovala zakonsku proceduru i omogućila da se što pre počne sa primenom Odluke kojom je dozvoljeno da prilikom porođaja uz porodilju bude prisutan jedan pratilac.-

Podsećanja radi, Sremska Mitrovica je nedavno osvanula oblepljena plakatima na kojima piše "Ko to laže trudnice u Sremskoj Mitrovici?", a porodilje i građani bili su ogorčeni zbog toga što se Odluka ne primenjuje.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading