ŽIRI OLIZAO TANJIRE SA SRPSKOM POSLASTICOM: Tim studenata iz Zemuna osvojio drugo mesto na takmičenju u Kelnu
U konkurenciji od 14 najboljih studentskih timova Evrope predstavnici Srbije prezentovali su žiriju svoj eko-proizvod "Slatki duo", odnosno organsku poslasticu od sušene domaće šljive i jabuke, bez veštačkih dodataka ili aroma.
Tim studenata Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna osvojio je drugo mesto za inovativni prehrambeni proizvod na prestižnom evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe 2023, nedavno održanom u nemačkom gradu Kelnu.
U konkurenciji od 14 najboljih studentskih timova Evrope predstavnici Srbije prezentovali su žiriju svoj eko-proizvod "Slatki duo", odnosno organsku poslasticu od sušene domaće šljive i jabuke, bez veštačkih dodataka ili aroma. Činjenica da desert iz Srbije nema dodatog šećera ni brašna fascinirala je žiri, koji je posle celodnevnog odlučivanja i intervjua s učesnicima takmičenja timu iz Srbije dodelio srebrnu plaketu Ecotrophelia Europe 2023.
Tim koji su činili Lav Antićević, Milica Simišić, Vanja Grahovac, Ivana Pejanović prethodno je u oštroj konkurenciji pobedio na nacionalnom takmičenju Ekotrofelija Srbija 2023, održanom tokom juna u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.
- Proces proizvodnje kombinuje tradicionalne i inovativne metode sušenja voća, uz minimalno stvaranje otpada. Na ovaj način se u potpunosti koristi potencijal srpskog organskog voća, koje je vrhunskog kvaliteta i ne sadrži dodati šećer niti bilo kakve aditive - kaže Milica.
Takođe, član tima iz Srbije Lav Antićević ističe da je, pored kvaliteta samog proizvoda, neophodno istaći i sprovođenje ideje o socijalnoj inkluziji. Naime, na ambalaži je i natpis na Brajevom pismu, čime se omogućava lakša kupovina osobama s oštećenim vidom, što je bila novina na takmičenju.
- S obzirom na to da je prošle godine pobedio tim iz Beograda, nije bilo realno očekivali da drugu godinu zaredom zlatna plaketa ode u Srbiju - zaključuje Lav i ističe da uspeh tima postignut u Kelnu ne bi bio moguć bez velike pomoći profesora i asistenata Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, kao i Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije.
Smeštaj u stanu SPC
Tim iz Srbije u Kelnu bio je gost Srpske pravoslavne crkve Vozviždenja Časnog krsta u Kelnu. Naime, starešina hrama protonamesnik Mladen Janjić obezbedio je studentima iz Srbije za vreme takmičenja konak u crkvenom stanu.
U crkvi su nas svi divno dočekali i ovom prilikom želimo da zahvalimo našim divnim domaćinima, koji su nam mnogo olakšali boravak u Kelnu - kaže Milica Simišić.
Otvaranje tržišta za domaće proizvođače
Uspeh mladih prehrambenih tehnologa na najbolji mogući način promovisao je inovacije iz Srbije jer je međunarodno takmičenje Ecotrophelia Europe 2023 ove godine održano u okviru jednog od najvećih sajmova hrane u Evropi ANUGA Keln, na kom je svoje proizvode predstavilo više stotina izlagača.
Osvojeno drugo mesto podsetilo je sve da je Srbija inovaciona destinacija u oblasti proizvodnje zdrave hrane, što je i dodatno otvorilo vrata evropskog tržišta za domaće proizvode.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)