SRBIJA U CRVENOM! Deluje jezivo ono što nas čeka: Superćelijski oblaci na radaru, a evo gde će padati jak grad - ZAŠTITITE SE NA VREME (FOTO)

Autor:

Vesti

21.07.2023

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jako nevreme praćeno gradom pogodiće Srbiju.

SRBIJA U CRVENOM! Deluje jezivo ono što nas čeka: Superćelijski oblaci na radaru, a evo gde će padati jak grad - ZAŠTITITE SE NA VREME (FOTO)

Foto: wetteronline/Printscreen, shutterstock

U sredu uveče, naša zemlja bila je na udaru stravične oluje. Danas, od ranih jutarnjih časova, najavljuju se padavine, i to u gorem obliku. Meteorolozi tvrde da će se razorna energija regenerisati i svom silinom ponovo udariti, a odbrane - nema.

Građani se upozoravaju da strogo obrate pažnju na svoja vozila, kako bi ih pažljivo zaštitili od haosa koji nas čeka.

Ako vas iznenadi grad, ne zaustavljajte vozilo ispod nadvožnjaka, mostova i tunela. Ako ste na autoputu, vozite do najbliže stanice za odmor ili parkirališta. Ne otvarajte vrata ili prozore, ostanite u vozilu i pričekajte da se grad zaustavi i sigurniji ste od udara groma.

Iako je teško odrediti tačnu lokaciju inicijative, premeštanja i jačine samih nepogoda, ipak stručnjaci vode računa da građane na vreme upozore i obaveste o pojavama koje nas čekaju. Veća je verovatnoća da će Srbija biti na udaru pljuskova sa grmljavinom negde u kasnijim popodnevnim i večernjim časovima, i to u severnim, zapadnim i centralnim krajevima. Pored toga, strogo se upozorava na padavine i grad u delovima južne Srbije.

Kako najavljuju meteorolozi, Slovenija je bila prva na udaru superćelijske oluje, sledeća stanica je Hrvatska, a kako kažu, za komšijama odmah i Srbija.

Superćelijska oluja stiže u Srbiju posle 17 časova, a radarsko kretanje oblaka može se pratiti i delimično predvideti putem vremenskog radara u realnom vremenu. Evo kako će se kretati iz sata u sat, prema sajtu vremeradar.rs.

Republika

Foto: printscreen/w2u, Shutterstock

Superćelijska oluja

Danas su iz RHMZ-a saopštili da će razvoji lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz:

  •  ponegde krupan grad (> 5 cm u prečniku),
  •  kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s),
  •  i izolovano orkanske udare vetra (> 28 m/s).

- Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije. Za konkretne lokacije ćemo izdavati hitno upozorenje na grmlјavinske nepogode jedan do dva časa unapred - piše u saopštenju.

RHMZ je izdao dva dramatična upozorenja na nevreme u toku dana, više o tome saznajte u posebnoj vesti.

Ovde možete videti kako treba postupati tokom oluje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading