OPŠTE RASULO! PANIKA ZBOG ISTRAGE O VELIKOJ PLJAČKI U RTS: Optužuju jedni druge, nude se za svedoke

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učesnike u milionskim malverzacijama najviše brine tajna sveska, u kojoj su brojni dokazi mućki.

OPŠTE RASULO! PANIKA ZBOG ISTRAGE O VELIKOJ PLJAČKI U RTS: Optužuju jedni druge, nude se za svedoke

Foto: Tanjug-M. Milivojević, V. LUkić, ST- D. Kadić

U Radio-televiziji Srbije vlada opšte rasulo pošto su mediji otkrili milionsku pljačku u koju je umešan i sam vrh javnog servisa. Krivična prijava predsednika Upravnog odbora Branka Klanščeka, koji generalnog direktora Dragana Bujoševića i glavnu urednicu zabavnog programa Oliveru Kovačević tereti za proneveru 14 miliona dinara, izazvala je lavinu međusobnog optuživanja.

Kako Republika saznaje od izvora iz rukovodstva RTS, koji nije bio deo razrađene šeme izvlačenja miliona evra narodnih para, najveći strah vlada zbog tajne sveske u kojoj je precizno navedeno ko je, kada i za koliko para bio angažovan u drugim produkcijskim kućama.

- Organizatori ove pljačke su bili toliko uljuljkani i uvereni da im niko ništa ne može da su na mesečnom nivou pravili raspored kada osoblje iz tehnike radi za RTS, a kada je na usluzi konkurenciji, s tim da je ovih drugih zaduženja bilo znatno više. Sada jedni drugima prebacuju da su preterali, a jedan od glavnih aktera je kolegi panično vikao: "Jesam li ti rekao da to ne radimo, jesam li ti rekao?! Sad ćemo zbog tvoje alavosti svi na robiju" - otkriva naš sagovornik, koji se nada da se kola neće slomiti samo na sitnim ribama.

Kao što smo već pisali, Kovačevićeva je najburnije reagovala kada se policija pojavila na vratima da češlja dokumentaciju, vikala i pretila advokatima, ali se smirila kada je videla nalog za pretres.

- I ostali su u panici. Ukratko, grozničavo pokušavaju da skinu odgovornost sa sebe, pa se neki već nude policiji da ispričaju sve što znaju - zaključuje izvor našeg lista.

Zaposleni, a godinama ne dolaze na posao

Javna je tajna da mnoge od 2.594 zvanično zaposlenih (podatak iz 2021) godinama nije video u zgradi RTS u Takovskoj 10. Ti ljudi uredno primaju platu svakog meseca, a sumnja se da se bave privatnim biznisom i sopstvenim produkcijama.

Što se tiče plata, mnogi se žale da je ogroman raspon između primanja privilegovanih zvezda i voditelja i ostalih zaposlenih, koji jedva krpe kraj s krajem, a odrađuju i posao onih koji su angažovani van matične kuće.

Privatnicima rentiraju svoju opremu

Izvesni Milovan Popović, koji na nalogu na Tviteru kaže da radi na RTS, otkrio je u jednoj od objava da državna medijska kuća rentira opremu privatnim konkurentskim produkcijama.

- Razmere korupcije u RTS su ogromne. Što se tiče poslovne jedinice tehnika, ona ide dotle da se naša oprema rentira privatno mnogim konkurentskim produkcijama, da se u naše garaže parkiraju vozila drugih produkcija. Da godinama nestaju uređaji, da im se gubi svaki trag. Pisao sam žalbe, molbe, predloge, ukazivao na probleme, odgovore nisam dobijao nikada i ako je to bilo obavezno. Svako ko je želeo nešto da promeni na kraju je ispaštao - naveo je Popović.

Pretplata, oglasi, a gubitaš

Ono što posebno bode oči je činjenica da je RTS, uprkos obaveznoj TV pretplati, koju plaćaju svi građani Srbije, i oglasima kojim nemilice seckaju svaku emisiju - gubitaš.

Naime, prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2021, prihod je iznosio 13,3 milijarde dinara, a gubitak 239 miliona. Na šta su se sve trošile narodne pare tek treba da se utvrdi.

Fantomska serija od 780.000 evra

Klanščekova prijava odnosi se na seriju "Jedan dobar dan", za koju je izdvojeno 14 miliona dinara, a koja nikad nije emitovana jer, jednostavno, nijedna epizoda nije ni snimljena.

Prema predračunu koji je Klanšček objavio na društvenim mrežama, a ispod koga stoji potpis Olivere Kovačević, ukupna suma namenjena fantomskoj seriji iznosi 780.000 evra, ali je prijava sasekla dalju pljačku.

Snime privatno, pa naplate papreno

Prema tvrdnjama istraživačkog sajta Pištaljka, neke od glavnih zvezda javnog servisa rade emisije preko drugih producentskih kuća, a potom ih prodaju javnom servisu, kome takođe papreno naplaćuju svaki dan snimanja.

Zbog toga RTS, kada je zabavni program u pitanju, u svojoj produkciji radi samo "Slagalicu", "Šarenicu" i "Ordinaciju", dok je sve ostalo privatna varijanta teška milione evra iz džepa svih građana.

Ne valja im ni "Hrabro srce"

Jedan od šokantnijih primera bahatosti i rasipanja para je i podatak do kojeg je došao Srpski telegraf, a odnosi se na snimanje serije "Nemanjići". Naime, pošto kod nas nema specijalista za snimanje masovnih scena, predloženo je da to odradi jedna nemačka agencija, koja je taj posao perfektno odradila za film "Hrabro srce" Mela Gibsona.

- Međutim, rukovodstvo RTS je to odbila, s obrazloženjem da to mogu i sami. Kao što su gledaoci mogli da vide, a što je i bilo očekivano, scene su traljavo ispale. Što je najgore, sve je koštalo duplo više nego što su Nemci tražili - otkriva naš izvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading