SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA: Zločin koji niko nikada neće moći da oprosti Zapadu

Autor:

Vesti

02.07.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život 12 beba ugašen je i pre nego što su dobili imena. Tek rođeni bili su u inkubatorima. Zbog sankcija i odluke UN, bila je zabranjena svaka isporuka. Čak i kiseonika, koji bi im spasao život.

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA: Zločin koji niko nikada neće moći da oprosti Zapadu

Foto: pixabay.com

U bolnici u Banjaluci, 22. maja 1992, umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika. Do 19. juna umrlo ih je 12.

Trinaesta beba Slađana Kobas izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za ceo život.

Svet nije želeo da čuje vapaje iako je avion s bocama kiseonika danima čekao dozvolu za poletanje, koju na kraju nije dobio.

NI DAHA NI PLAČA

Sićušna pluća nisu izdržala. Bebe su prestale da plaču, dišu... Sahranjene su jedna do druge na banjalučkom novom groblju. Njihove majke nikada.

- Danas bi mu bio 30. rođendan. Mom sinu. Umesto da danas pravim tortu i veselim se, ja palim sveću - reči su Željke Tubić, majka, koja je već tri decenije svakog 19. maja na groblju.

Njen sin rođen je u Prijedoru, ali je zbog nedostatka inkubatora prebačen u Banjaluku jer mu je trebao kiseonik.

- Dete, kada se izgubi, to je otvorena rana za celi život. Živeo je samo deset dana. Rođen je u Prijedoru, došli smo kući, ali imao je problem. Trebao mu je kiseonik, upućen je u Banjaluku. Završilo se, nažalost, kako se završilo - kroz suze je pričala Tubićeva.

SVI NA NOGAMA

Ova tragedija digla je na noge celu Republiku Srpsku. Ona je bila neposredan povod za veliku vojnu operaciju "Koridor". U leto 1992, kada su srpske snage zauzele Bosansku Posavinu i uspostavile kopnenu vezu između zapadnog i istočnog dela RS.

Čeka vas kazna pred bogom

Profesor dr Milovan Milanović, nekadašnji potpredsednik Skupštine RS i načelnik Interne klinike KMC Banjaluka, uputio je lični telegraf Butrosu Galiju, koji je tada bio generalni sekretar UN. U njemu je, između ostalog, napisao:

- Znam da ste jači i nećete odgovarati pred sudom pravde, ali jednog dana nećete moći izbeći odgovornost pred bogom za zločine prema onima koji za sve ovo nisu krivi, deca, bolesnici i nemoćni.

"Dvanaest zvjezdica"

Banjalučanka Dajana Irić napisala je pesmu koja govori o besu naroda nagomilanog zbog oholosti i bezobzirnosti svetskih moćnika:

Tog dana na svijet su stigle

i dok su pogleda digle

u nebeske visine su stigle.

I ne zapamtiše majčin lik,

čuo se samo oštar krik.

Prvi, pa drugi i redom svih 12.

I dok slušah to, samo kroz priču

u meni probudi se bijes.

Pa vas sada pitam:

"Vi svjetski moćnici,

recite da li je bilo vrijedno?

Reci to majci

koja je izgubila jedino čedo.

Recite vi što sebe nazivate ljudima,

kitite se raznim čudima.

A šta vam leži tu, tu u grudima?

Da li možete mirno spavati?

O recite,

da li će vas savjest ikad peći?"

Zašto one,

zašto svih 12?

O da li će neko nekad reći?

Tek su na svijet stigle,

a već su u božju kuću otišle.

tekst u tekstu

Kiša metaka na

putu do bolnice

 

Željka Tubić, majka preminule bebe, govorila je i o agoniji koju su preživeli u banjalučkoj bolnici:

- To je bila stihija rata, početak. Nismo ni slutili da će se dovesti u pitanje kiseonik. Postali smo svesni da se sprema nešto strašno kad su bebe počele da umiru tog 22. maja.

Sinu je uspela da da ime Bojan. Ali nije stigla da se s njim oprosti.

- Bojana sam odvezla u bolnicu 28. maja. Rođen je 19. maja. Nismo mogli proći iz Prijedora prema Banjaluci jer je bio napad u Kozarcu, pa smo išli nekim okolnim selima. U kolima Hitne pomoć ja držim Bojana, sa nama suprug i jedan ranjeni vojnik. Krv svuda po kolima, a Bojan plače. Ni dan-danas ne znam da li je taj čovek iz auta preživeo. Vraćamo se za Banjaluku kolima Hitne pomoći, vozač govori da se sagnemo dok prolazimo pored Kozarca, da ne zaluta metak. Meni u mislima dete koje sam ostavila u Banjaluci. Samo nekoliko sati kasnije mi javljaju da je umrlo. Nisam se od sina ni oprostila - ispričala je nesrećna žena.

Danas bi imao 30 godina

Dragoslava Jaćimović, majka jedne od stradalih beba, ispričala je da nema dana da ne pomisli na dete koje je izgubila:

- I nakon toliko godina zamišljate kako bi to dete danas imalo 30 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading