U ČAST DVA SRPSKA VELIKANA: Ovako je u Beogradu obeležena godišnjica rođenja Ive Andrića i Mihajla Pupina (VIDEO)

Autor:

Vesti

09.10.2024

22:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Književnik iz Dolca kod Travnika i naučnik iz Idvora u Banatu rođeni su na današnji dan, 9. oktobra

U ČAST DVA SRPSKA VELIKANA: Ovako je u Beogradu obeležena godišnjica rođenja Ive Andrića i Mihajla Pupina (VIDEO)

Foto: Printscreen/Instagram/kula_belgrade

Godišnjica rođenja dva srpska velikana, nobelovca Iva Andrića i naučnika Mihajla Pupina, večeras je obeležena na Sava Promenadi putem specijalne projekcije na Kuli Beograd.

Književnik iz Dolca kod Travnika i naučnik iz Idvora u Banatu rođeni su na današnji dan, 9. oktobra.

Mihajlo Pupin je poznat po revolucionarnim doprinosima u oblasti telekomunikacija, njegov najznačajniji pronalazak jesu Pupinovi kalemovi kojima je rešen problem žičnog telegrafskog i telefonskog prenosa na velike daljine. 

Pupinova autobiografija "Sa pašnjaka do naučenjaka" ovenačana je Pulicerovom nagradom 1924. godine, podseća se u saopštenju.

 

 

Ivo Andrić je za roman "Na Drini ćuprija" dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine.

Podsetimo, kako je Republika već pisala, čuvena glumica Branka Petrić imala je priliku da upozna Ivu Andrića, slavnog književnika o kojem je Tihomir Tika Stanić snimio seriju "Nobelovac", koja je stigla na male ekrane 5. oktobra. U ovoj seriji Branka igra majku Milice Babić, velike ljubavi našeg nobelovca, a poznato je da je Andrić imao nekoliko ljubavi.

Na promociji serije "Nobelovac" u beogradskoj MTS dvorani Petrićeva je pred kamerama Republike evocirala uspomene na vreme kada je prvi put srela Andrića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

- Sećam se Iva Andrića, jer kad sam, kao mlada glumica, došla u Jugoslovensko dramsko pozorište, on je bio u Upravnom odboru. Sretala sam ga u salonu, gde je sedeo s našim upravnikom Milanom Dedincem i velikim rediteljem Veliborom Gligorićem. Bio je vrlo ozbiljan. Prolazim, kao mlada glumica, i kažem "dobar dan", on ništa. Opet sledeći put kažem "dobar dan", i on opet ništa. Rekla sam posle da neću više da ga pozdravljam. Mislila sam da će valjda to primetiti. Naravno da je to smešno. Njegova supruga Milica je za dve predstave JDP radila kostime. Njihova ljubavna priča mi je uzbudljiva. Bila sam letos u Herceg Novom i posetila Andrićevu kuću. Ima divan pogled na more - rekla je Branka okupljenim novinarskim ekipama. Opširnije čitajte OVDE.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading