IRENA VUJOVIĆ U SUBOTICI OBIŠLA RADOVE NA SANACIJI DEPONIJE: Rešavamo problem građana star skoro pola veka (FOTO)

Autor:

Vesti

10.09.2024

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačno će građani moći da prodišu i odahnu!

IRENA VUJOVIĆ U SUBOTICI OBIŠLA RADOVE NA SANACIJI DEPONIJE: Rešavamo problem građana star skoro pola veka (FOTO)

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine/M. VASILE

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Subotici početak radova na sanaciji nesanitarne deponije „Aleksandrovačka bara“, jednoj od najvećih nesanitarnih deponija u Srbiji, na kojoj se decenijama nepravilno odlagao otpad, a sada se uz podršku Ministarstva ovaj problem građana rešava.

Vujović je istakla da su započeli radovi na prvoj fazi sanacije ove deponije koja se prostire na više od 30 hektara i na kojoj se godišnje odloži više od 50.000 tona otpada. Na mestu deponije će, kako je rekla, po kompletnom završetku projekta, umesto otpada biti zelena oaza.

 - Drago mi je što sam danas u Subotici i što na licu mesta mogu da se uverim da su započeli radovi na sanaciji deponije ‘Aleksandrovačka bara’, na kojoj se 46 godina, gotovo pola veka, nepravilno odlaže otpad. Na problem ove deponije ukazivali su nam građani, jer je u neposrednoj blizini prvih kuća i stanova i na oko 500 metara od jezera Palić. Prednost Subotice je što ima alternativnu sanitarnu lokaciju za odlaganje otpada – Regionalnu deponiju Subotica, gde se otpad odlaže po savremenim standardima. Važno je što ćemo zatvaranjem i sanacijom ‘Aleksandrovačke bare’ uticati i na promenu loših navika pojedinih preduzeća i nesavesnih pojedinaca koji, bez obzira što imaju mogućnost da svoj otpad pravilno odlože na regionalnu deponiju, i dalje ga dovoze na ovu lokaciju. Zatvaranjem deponije, otvorili smo novo poglavlje kada je reč o pravilnom upravljanju otpadom u Subotici - rekla je Vujović koja je obišla početak radova sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem.

Vujović je istakla da je, zahvaljujući Regionalnoj deponiji Subotica, koja je izgrađena kroz IPA projekat i podršku Ministarstva zaštite životne sredine, odlaganje otpada po savremenim standardima obezbeđeno za Suboticu, ali i za opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka, Kanjiža i Novi Kneževac.

 - U Subotici je u toku uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima, i želim da zahvalim svim građanima koji u tome učestvuju. Takođe, u regionalnom centru radi se sekundarna selekcija, odnosno dalje odvajanje otpada koji može da se reciklira i ponovo upotrebi, kao i kompostiranje zelenog otpada i mulja. Ova praksa je potpuno u skladu sa principima cirkularne ekonomije koja je jedan od važnih stubova Zelene agende kojoj smo potpuno posvećeni - rekla je Vujović.

Vujović je dodala i da su, uz podršku Ministarstva, u Subotici realizovani i projekti čišćenja sedam divljih deponija, a zasađeno je oko 6.000 novih sadnica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading