POSKUPEO PARKING U BEOGRADU! Evo koje su nove cene po zonama

Autor:

Vesti

09.09.2024

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ipak ostaju neke povoljnosti.

POSKUPEO PARKING U BEOGRADU! Evo koje su nove cene po zonama

Foto: pixabay.com

JKP "Parking servis" od danas ima nove cene parkiranja na području primene zonskog sistema parkiranja u Beogradu.

Cene parkiranja po satu u crvenoj, žutoj, zelenoj i plavoj zoni biće povećane za pet dinara, dok cene ostalih usluga parkiranja u zonama ostaju nepromenjene, objavio je "Parking servis".

Cene po satu:

u crvenoj zoni 65 dinara,
u žutoj zoni 58 dinara,
u zelenoj 50 dinara po satu,
u takozvanoj plavoj zoni, bez vremenskog ograničenja, cena sata parkiranja biće 40 dinara.

Cene mesečne povlašćene parking karte i ostalih usluga ostaju nepromenjene. Stanovnici ulica u kojima se primenjuje zonski sistem parkiranja imaju pravo na povlašćenu cenu parkiranja od 500 dinara mesečno, dok vozila osoba sa invaliditetom mogu besplatno parkirati na obeleženim opštim invalidskim mestima.

Kako se plaća parking

Plaćanje putem aplikacije za parkiranje – aplikacija putem GPS-a locira i preporučuje parking zonu u kojoj je vozilo parkirano i nudi različite mogućnosti plaćanja – SMS porukom, platnom karticom i sredstvima iz depozita na aplikaciji.

Plaćanje SMS - slanjem poruke na kratki broj određen za zonu u kojoj je vozilo parkirano:

9114 – za pola sata u zoni A

9111 – za sat vremena u zoni 1 – crvena zona

9112 – za sat vremena u zoni 2 – žuta zona

9113 – za sat vremena u zoni 3 – zelena zona

9119 – za sat vremena na opštim parkiralištima izvan zoniranog područja – tzv. plavoj zoni

9118 – za dnevno parkiranje na pojedinim opštim parkiralištima izvan zoniranog područja (tzv. plavoj zoni) u skladu sa vertikalnom saobraćajnom signalizacijom

Postupak plaćanja parkiranja SMS:

U poruku je potrebno upisati registarsku oznaku identično kao na registarskoj tablici vozila, bez razmaka i specijalnih znakova (npr. BG0123ŠČ, a ne BG0123SC). Korisnici, čije registarske oznake vozila sadrže karaktere Č, Ć, Ž, Š, Đ, mobilne telefone moraju da podese tako da omoguće unos ovih karaktera (opcija „UTF8″, odnosno „UNICODE”), jer se svi opcioni karakteri kao npr. korišćenje karaktera D ili DJ umesto Đ smatraju nevažećim.

Moguće je poslati dve ili tri poruke odjednom, ukoliko je vremenskim ograničenjima tako predviđeno. Pri produžavanju plaćanja korisnik može kao odgovor na poruku o primljenom zahtevu za parking SMS-om, da pošalje samo zvezdicu (*).

Produženo vreme parkiranja korisnik može da plati tek 5 minuta pred istek vremenskog ograničenja zone, po dobijanju informacije o isteku maksimalno dozvoljenog vremena parkiranja.

Prilikom plaćanja parking karte slanjem SMS poruka, korisnici zaključuju ugovor o korišćenju usluga „Parking servisa", pri čemu operatori elektronskih komunikacija sa teritorije Republike Srbije, istupaju isključivo kao zastupnici „Parking servisa" u postupku zaključenja odnosnog ugovora i naplate cene parking karte, a za sva eventualna sporna pitanja, korisnici se mogu obratiti direktno „Parking servisu". Obaveze korisnika prema „Parking servisu" smatraće se izmirenim kada korisnik izmiri svoje obaveze prema operatoru u pogledu kupljenih parking karata.

Korisnici koji su uspešno izvršili kupovinu parking karte slanjem SMS poruke, dobijaju obaveštenje u okviru SMS poruke sledeće sadržine:

„U Beogradu, za vozilo _______ ste kupili parking kartu broj _______ u Zoni ______ po ceni od _____din. koja važi do _____č, dana ______. Plaćanjem operatoru izmirujete dugovanje za ovu kartu prema Parking servisu. Sačuvajte ovu poruku."

[aplikacija, parking servis]
foto: JKP Parking Servis

Uslugu slanja SMS poruke, operator elektronskih komunikacija će vršiti u svoje ime i za svoj račun, po zvaničnom cenovniku svojih usluga.

Plaćanje elektronskom parking kartom – kupovinom eParking karte na trafikama ili kod kontrolora parkiranja.

Korisniku koji nije unapred platio uslugu parkiranja (nema parking kartu), kao i korisniku kome je isteklo ograničeno (produženo) vreme parkiranja izdaje se elektronska dnevna parking karta (eDPK).

Ukoliko je dnevna karta izdata za vozilo stranih registarskih oznaka i utvrdi se da za isto vozilo postoje dospela potraživanja za najmanje dve dnevne karte, izdaje se nalog za blokadu vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading