ODRŽANA PRAJD ŠETNJA U BEOGRADU: Nije bilo incidenata (FOTO)

Autor:

Vesti

07.09.2024

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnji Prajd održava se pod sloganom "Ponos su ljudi"

ODRŽANA PRAJD ŠETNJA U BEOGRADU: Nije bilo incidenata (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Učesnici Prajd šetnje vratili su se u park "Manjež" odakle je i krenula šetnja, tokom koje su prošli pored zgrada Vlade i Skupštine tražeći da ih sistem tretira isto kao druge građane bez obzira na seksualnu orijentaciju, a šetnja je protekla bez incidenata.

U šetnji je učestvovalo više hiljada ljudi, koji su prošli Nemanjinom ulicom od parka "Manjež" do zgrade Vlade, zatim ulicom Kneza Miloša i Kralja Milana do Doma Narodne skupštine i nazad do Vlade ulicom Kneza Miloša.

Ovogodišnji Prajd održava se pod sloganom "Ponos su ljudi", a traži se, između ostalog, da se usvoji Zakon o istopolnim zajednicama i brza i adekvatna reakcija državnih organa ali i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT zajednici.

Zahteva se i usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe.

Šetnja je završena u parku "Manjež", gde su se dva mladića verila. Okupljeni su nosili transparente kojima traži bolja zaštita LGBT osoba i više prava, u vidu poruka "Bitni smo", "Ljubav pobeđuje", "Homofobija je tako dosadna".

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić izjavio je, pred početak Prajd šetnje, da je ove godine punktove prošao znatno veći broj ljudi nego prethodnih godina, zbog čega se u šetnji očekuje najviše učesnika do sada. Miletić je novinarima rekao da su zahtevi isti kao prethodnih godina, a među glavnima su reakcija institucija na diskriminaciju i nasilje nad LGBT populacijom kao i usvajanje Zakona o istopolnim zajdnicama.

Današnju šetnju u okviru Prajda podržali su ministarka evrointegracija Tanja Miščević, ministarka nauke Jelena Begović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i ministrka bez portfelja Tatjana Macura, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ombudsman, nekoliko ambasadora i predsednici političkih partija.

Žigmanov je novinarima rekao da je ministarstvo na čijem je čelu izradilo predlog Zakona o istopolnim zajednicama, a da je na skupštini da donese odluku hoće li da bude usvojen.

Ocenio je da bi trebalo da pravo LGBT osoba bude pravno regulisano i da država i društvo u Srbiji treba da idu ka tome da se diskriminacija svakodnevno sprečava, pa tako i usvajanjem tog zakona.

Kuma ovogodišnjeg Prajda, pevačica Zejna Murkić rekla je da je za nju čast da bude kuma te manifestacije. Današnju Prajd šetnju ocenila je kao marš, navodeći da se nada da će on doneti promene koje se tom šetnjom i traže. Istakla je da se nada da je ovo poslednja godina sa ovim zahtevima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading