BEOGRAD DOBIO GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE! Evo koliko košta sahrana, a cene će vas šokirati

Autor:

Vesti

12.08.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preko sanduka, urni, soba za poslednji oproštaj, do grobnih mesta!

BEOGRAD DOBIO GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE! Evo koliko košta sahrana, a cene će vas šokirati

Foto: Public, Shutterstock

Beograd je konačno dobio svoje prvo groblje za kućne ljubimce, koje je otvoreno 2. avgusta na Bežaniji. Iako je izgradnja završena prošlog septembra, kompleks je tek sada počeo sa radom. Sa 839 grobnih mesta, groblje pruža vlasnicima ljubimaca priliku da dostojno sahrane svoje voljene životinje.

- Od kad smo otvorili groblje 2. avgusta kontaktirali su nas građani. Uglavnom su to stariji ljudi, koji žive sami, imaju samo tog ljubimca. Oni su hteli unapred da vide mogu li da rezervišu, kaparišu grobna mesta za kućne ljubimce. Još nismo imali nijedan slučaj zakazivanja sahranjivanja niti prijave uginuća - kaže Marija Glišović iz JKP "Pogrebne usluge".

Prema njenim rečima, sahranjivanje kućnih ljubimaca je u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge, i na groblju se mogu sahranjivati kućni ljubimci sa teritorije Beograda.

Na ulazu u groblje nalazi se administrativni objekat u kome je sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu. Središnji deo parcele je namenjen pojedinačnom i grupnom sahranjivanju životinja, a u zadnjem delu je objekat sa hladnjačom i veterinarskom prostorijom u kojoj se u saradnji sa Veterinom Beograd vrši pregled i utvrđuje uzrok smrti ljubimca.

Kompleks trenutno ima kapacitet 839 grobnih mesta gde kućni ljubimci mogu da budu sahranjeni, a takođe postoji i Vrt sećanja, odnosno ružičnjak gde će vlasnici moći da raspu pepeo ljubimaca kada sa radom počne krematorijum na groblju Lešće.

Kako izgleda procedura

Objašnjava da je procedura takva da građani upućuju ovom preduzeću prijavu uginuća ljubimca na trenutni kontakt telefon 0698551240 koji je dostupan 24 sata dnevno.

- Takođe, mogu doći i u naše prostorije koje se nalaze na groblju kućnih ljubimaca u Ulici Rajkova broj 9 na Bežanijskoj kosi od ponedeljka do petka od sedam ujutru do tri sata posle podne - napominje Glišović.

Ukoliko se odluče da ljubimca sahrane na groblju za kucne ljubimce, JKP "Pogrebne usluge" Beograd preuzimaju sve dalje korake koji se tiču samog sahranjivanja.
- Važno je istaći da mi ovde primamo isključivo samo vlasničke životinje sa teritorije Beograda za koje imamo dokaz da je čipovana, da ima pasoš. Naravno, potrebna je potvrdu veterinara da ta životinja nije zaražena. Zbog toga se životinje stavljaju u vreće i, naravno, posle građani biraju da li će životinju sahraniti u kovčeg, ili će da je kremirati kada to bude bilo moguće - Glišović.ž

Kada je reč o budućem krematorijumu za kućne ljubimce, iz JKP "Pogrebne usluge" kažu za "Blic" da će se ona nalaziti na Lešću, ali da još nije u funkciji.

Kakve su cene

- Cene usluga na groblju kućnih ljubimaca biće formirane u službi predviđenoj za to, u zavisnosti od toga koja životinja je u pitanju, njihove visine i težine, odnosno da li je u pitanju mali, srednji ili veliki kućni ljubimac, a potom se vlasniku izdaje predračun sa kojim će se usaglasiti - govori za "Blic" Glišović.

Ističe da je cenovnik pratećih pogrebnih usluga veliki, a narednih dana biće objavljen kompletan, do se sada samo zna koliko košta sahranjivanje. Dodaje i da su neke od usluga obavezne kao takve, a neke su opcione i naplaćivaće se ukoliko stranka bude želela samu uslugu.

- Stavka sahranjivanja kućnog ljubimca iz zvaničnog cenovnika koji je odobren od strane Skupštine grada Beograda kreće se od 17.720 do 30.240 dinara, ali je potrebno napomenuti da je to cena samog sahranjivanja. Uz troškove samog sahranjivanja naplaćuju se još i usluge koje se vrše pored samog sahranjivanja kao sto su zakup i održavanje, troškovi izgradnje, korišćenja hladnjače i drugih usluga -

Kako kaže, kada vlasnik odluči da sahrani uginulu životinju groblju se unapred plaća zakupnina za pet godina odnosno 40.000 dinara, a potom se po godini plaća 8.000 dinara.

Okvirne cene usluga sahranjivanja, i okvirne cene pojedinih dodatnih usluga:

sahranjivanje velikog kućnog ljubimca - 30.000 dinara

sahranjivanje kućnog ljubimca srednje veličine - 25.000 dinara

sahranjivanje kućnog ljubimca male veličine - 17.720 dinara

godišnji zakup - 8.000 dinara

vreća za kućne ljubimce - od 3.500 do 12.000 dinara

urne - od 22.000 do 28.000 dinara

sanduk - od 22.000 do 55.000 dinara

obeležje sa imenom ljubimca - 9.090 dinara

Vlasnik takođe može da donese fotografije i video snimke ljubimca koji bi se puštali u sobi za poslednji pozdrav sa ljubimcem.

Dodaje da su na ovog groblju zabranjene sve verske stvari, sveće i slično.

Kada vlasnik dođe da uginulom životinjom na groblje plaća se unapred zakupnina za pet godina unapred odnosno 40.000 dinara, a potom se po godini plaća 8.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading