"MASK IH JE DO SADA LANSIRAO PREKO 6.000! PRAVI SPEKTAKL SLEDI ZA 3 DANA"! Prof. dr Petar Kočović otkriva šta se odvijalo sinoć na nebu iznad Beograda! To je samo delić! (VIDEO)

Autor:

Vesti

08.08.2024

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivamo da li ima razloga za brigu!

"MASK IH JE DO SADA LANSIRAO PREKO 6.000! PRAVI SPEKTAKL SLEDI ZA 3 DANA"! Prof. dr Petar Kočović otkriva šta se odvijalo sinoć na nebu iznad Beograda! To je samo delić! (VIDEO)

Foto: Tanjug TV, Shutterstock

Sinoć su na nebu iznad Beograda primećeni svetleći objekti u formaciji, što je građane zabrinulo, ali istovremeno i zadivilo, jer se takav prizor ne viđa svaki dan, ili, ako želite, svake noći...

Posle niza spekulacija šta bi to moglo biti, čak i tvrdnji pojedinih stručnjaka da su u pitanju 5G sateliti, Republika je odlučila da upita eminentnog stručnjaka za informacione tehnologije, prof. dr Petra Kočovića, šta se zaista odvijalo na beogradskom noćnom nebu.

On je napomenuo da su u pitanju Starlink sistemi satelita, koje je od 2019. godine Ilon Mask lanisirao u broju od 6.281! 

 - Ilon Mask ih je do sada lansirao čak 6.281, od toga 6.206 radi, dok ostali nisu u funkciji. Kada govorimo o ovom broju, to je sveukupan broj lansiranih satelita od 2019. godine - ističe Kočović.

Naš sagovornik kaže kako se svakog meseca, po nekoliko dana lansiraju sateliti i da je primećen veći broj lansiranja u poslednje vreme.

 - Poslednje lansiranje bilo je 2. avgusta, tada je u orbitu pušteno 24 satelita, a neposredno pre toga, krajem minulog meseca, bila su lansiranja 28. jula, 27. jula i 3. jula, a sveukupan broj je bio 43 za taj mesec. Samim tim, sasvim je jasno da su Starlinkovi jasno uočljivi iznad naših prostora - rekao je Kočović.

Kočović kaže kako takvi sateliti nisu novina, da oni prekrivaju celu planetu Zemlju, ali da ima mesta iznad kojih ne dopiru!

 - Oni prekrivaju celu Zemlju, sem Nemačke, tek poneki se može naći iznad Skandinavije i iznad severnog dela Ruske Federacije. Južni deo planete prekriva mnogo više satelita - ističe on. 

Šta je u stvari Starlink?

Starlink je počeo da radi 2019. godine, a sistem do sada ima na hiljade masovno proizvedenih malih satelita postavljenih u niskoj Zemljinoj orbiti, koji rade u kombinaciji sa zemaljskim primopredajnicima. Možete ih pratiti na mapi koja prikazuje lokacije satelita.

 

Srbija iznad svoje teritorije se može "pohvaliti" jednim satelitom

 - Nad Srbijom je, trenutno, prema najnovijim informacijama koje posedujem, samo jedan satelit, na neko udaljenosti oko 500 kilometara. Sateliti te vrste se kreću iznad naše zemlje i ka Mađarskoj, dolaze iz pravca Bosne i Hercegovine i to nije novina - kae doktor.

Misterija prethodne večeri! 

Kočović kaže kako su objekti primećeni sinoć, sateliti koji su se kretali iznad nas i imaju svoju krajnju odrednicu, koja nije iznad naše zemlje.

 - Oni su verovatno prošli iznad nas, a u pitanju su niskoorbitni sateliti, koji su na udaljenosti od 500 do 600 kilometara. Takođe, ima i onih koji se nalaze na samo 300 kilometara udaljenosti. Neka građani ne brinu, a ako žele da posmatraju pravi spektakl neka za 3 dana budu van mesta koja imaju rasvetu i nek prate kišu meteora, koja će trajati od 11. do 13. ovog meseca - zaključio je Petar Kočović za Republiku. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading