"OSLANJANJE NA KORENE I POGLED U BUDUĆNOST" Sečenje slavskog kolača u Skupštini grada, Šapić: Neka nam je sa srećom Spasovdan (FOTO)

Autor:

Vesti

13.06.2024

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradska slava grada Beograda obeležava se onako kako dolikuje srpskoj prestonici.

"OSLANJANJE NA KORENE I POGLED U BUDUĆNOST" Sečenje slavskog kolača u Skupštini grada, Šapić: Neka nam je sa srećom Spasovdan (FOTO)

Foto: ST/D.KADIĆ

Svečani prijem povodom proslave slave grada Beograda - Spasovdan, organizovan je danas u Skupštini grada, a verskom obredu sečenja slavskog kolača prisustvovali su patrijarh Srpske pravoslavne crkve gospodin Porfirije, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, koji su i lomili slavski kolač

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

 

Među prisutnima u Skupštini grada našli su se predstavnici katoličke crkve, islamske zajednice, kao i mnoge zvanice iz sveta politike, sporta i umetnosti.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić istakao je da mu je veoma drago što je ovo već druga godina kako se slavski kolač lomi u Starom dvoru.

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

 

- Hvala i predsedniku Vlade Milošu Vučeviću. Ovim pokazujemo da smo svi na jednoj, istoj strani. Hvala i predstavnicima SPC, tradicija je nešto što treba da čuvamo i negujemo. Nadamo se da se ova tradicija neće menjati i da ćemo još dugo godina ovako slaviti. Neka nam je sa srećom Spasovdan - istakao je Šapić nakon lomljenja slavskog kolača.

Njegova svetost Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije takođe je čestitao slavu grada Beograda.

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

 

- Slava je radost, ona je pojava optimizma. Slava je oslanjanje na korene i u isto vreme pogled na budućnost. Slavimo jedinstvo između boga i čoveka, ali i ljudskog roda - poručio je patrijarh i istakao da danas treba svi da se pomolimo bogu da budemo kao jedno.

Podsetimo, spasovdanska litija će, kako je predviđeno programom, krenuti od Vaznesenjske crkve u 19 časova ulicom Kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh Porfirije pročitati sveto jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

 

Časni krst na litiji nosiće najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente. Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, gde će posle patrijarhove besede biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vernom narodu na poklonjenje i celivanje.

Obaveštenje za čitaoce

Pored portala Republika.rs, pokrenuli smo još jedan - Religija.republika.rs, na kome možete da pročitate aktuelne vesti, ali i predanja, verovanja, priče o čudima, ukratko sve ono što dosad niste imali prilike da nađete sabrano na jednom mestu, a da je bazirano isključivo na zvaničnim izvorima i proverenim informacijama.

Religija.republika.rs sa svojim radom počela je upravo danas, na pravoslavni praznik Spasovdan, Vaznesenje Hristovo, koji je ujedno i slava grada Beograda. Osim informacija vezanih za svakodnevni život Srpske pravoslavne crkve i Patrijaršije i informacija o praznicima (kada je crno, kada crveno slovo, kojim danima se posti...), čitaćete zanimljive priče o srpskim svetinjama, netruležnim moštima svetitelja, čudesnim isceljenjima, svetim mestima koje morate posetiti zbog njihove bogate istorije i drugo. Pored vesti koje se tiču SPC i pravoslavlja, moći ćete da na sajtu Religija.republika.rs pronađete i informacije koje se tiču islama, judeizma i katoličanstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading