OD DANAS SE SVE MENJA! Šta za vozače znači to što je auto-put kroz Beograd postao MOTO-PUT

Autor:

Vesti

05.06.2024

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od danas i zvanično - auto-put kroz Beograd postaje moto-put.

OD DANAS SE SVE MENJA! Šta za vozače znači to što je auto-put kroz Beograd postao MOTO-PUT

Foto: Printscreen/Naxi kamere

Kako je najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, juče se otpočelo sa zamenom kompletne signalizacije na sada već bivšem auto-putu kroz Beograd i zamena kompletne signalizacija trajaće narednih 50 dana

Budući da se signalizacija neće promeniti tokom noći, za vozače je od suštinskog značaja da znaju po kojim pravilima bi trebalo da voze dok signalizacija ne bude i potpuno zamenjena.

Stručnjaci savetuju da, dok se signalizacija ne uskladi, vozači treba da voze onako kako trenutna, odnosno postojeća signalizacija sugeriše, što bi značilo - iako je saobraćajnica kroz Beograd sada i zvanično moto-put, ako saobraćajna signalizacija na deonici puta idalje sugeriše da se vozi po pravilima kao na auto-putu, vozači treba da slušaju upravo signalizaciju.

Razlika između auto-puta i moto-puta

Što se tiče same razlike između auto-puta i moto-puta, njih nema previše. Moto-putem, isto kao i auto-putem, dozvoljeno je kretanje samo motocikla, putničkih vozila, teretnih vozila i autobusa, sa ili bez priključnih vozila, čija je najveća konstruktivna brzina veća od 50km/h. Biciklima, pešacima i zaprežnim vozilima zabranjeno je kretanje ovim putem, kao i do sada. Zaustavna traka je i dalje tu i za nju važe pravila koja su važila i do sada.

Najveća suštinska razlika između auto-puta i moto-puta jeste ograničenje brzine, te će od trenutka kada se sva signalizacija promeni, na saobraćajnici koja sada nosi službeni naziv moto-put M11, maksimalna dozvoljena brzina kretanja iznositi 100 kilometara na čas.

Ipak, dok se signalizacija ne promeni u potpunosti, vozači su dužni da prate signalizaciju koja im je data, te ako signalizacija sugeriše da je maksimalna dozvoljena brzina kretalja 130 na čas, mogu slobodno da voze tom brzinom, ako uslovi za bezbednost u saobraćaju to dozvoljavaju, takođe, isto tako, ako je ograničenje brzine 80 kilometara na čas, to je maksimalna brzina kojom se vozila mogu kretati na datoj deonici puta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading