VAŽNO ZA SVE BEOGRAĐANE! "Gradska čistoća" danas vrši akciju suzbijanja krpelja - poseban apel upućen pčelarima!

Autor:

Vesti

27.05.2024

06:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akcija će biti sprovedena od 10 do 14 sati!

VAŽNO ZA SVE BEOGRAĐANE! "Gradska čistoća" danas vrši akciju suzbijanja krpelja - poseban apel upućen pčelarima!

Foto: Shutterstock

krpelj

Jednu od najopsežnijih akcija suzbijanja krpelja na javnim zelenim površinama na teritoriji Beograda danas će sprovesti Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" Beograd.

Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u periodu od 10 do 14 časova i obuhvatiće sledeće javne zelene površine: Košutnjak i Pionirski grad, Adu Ciganliju, park Banovo brdo, park Bele vode, Lipovačku šumu, Miljakovačku šumu, Skojevsko naselje, Filmski grad, Hajd park, Topčider, Zvezdarsku šumu i Mirijevski venac, Blokove 45-70, Galovicu, izletničke površine na Avali i SP „Jajinci“, Banjicu, Stepin gaj, Šumice, SC "Surčin", Bojčinsku šumu, Barajevo, Kalemegdan, Makišku stranu Ade i koloniju Kosmaj, Sopot, Trešnju, Šuplju stenu, Lazarevac i Očage, saopštila je "Gradska čistoća".

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova.

Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova, navodi se u  saopštenju. 

U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah.  

Gradska čistoća apeluje na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana. 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading