IZUZETNA ČAST: Srpska firma kumovala slavi Svetog Marka!

Autor: Republika/M.D.

Vesti

10.05.2024

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za kompaniju Energogoup, koju sa ocem vodi Bojan Branković, 8. maj ove godine bio je veoma važan dan

IZUZETNA ČAST: Srpska firma kumovala slavi Svetog Marka!

Foto: Privatna arhiva

Uspešna beogradska kompanija Energogroup pre nekoliko dana je doživela veliku počast, kad joj je 8. maja poverena uloga domaćina slave u Crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu.

Praznik Svetog Apostola Marka svečano se 8. maja obeležava i proslavlja širom pravoslavnog sveta. A jedno od glavnih mesta za to je Crkva Svetog Marka u strogom centru Beograda. Poznavaoci kažu da je ovo bila najveća pravoslavna crkva u čitavoj Kraljevini Jugoslaviji i svojim oblikom je posetioce podsećala na kosovsku Gračanicu. U njoj su sahranjeni, između ostalih, car Dušan Silni, kralj Aleksandar Obrenović i patrijarh German.

Prema tradiciji, na Markovdan slava ima svog domaćina, svečara praznične trpeze ljubavi, izabranog iz redova parohijana, a često su to priložnici i ktitori crkve. To je posebna čast za svakog ko dobije ovakav blagoslov i onda na liturgiji ima posebno mesto prilikom prazničnog osvećenja, okretanja i rezanja slavskog kolača. Tokom obeležavanja hramovne slave, uz crkvena zvona i prisustvo brojnih sveštenika i episkopa, pominje se ime domaćina i njegovih ukućana, a kasnije on lično pozdravlja goste i brine se o njima.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Bojan Branković za prazničnom trpezom sedeo pored patrijarha

Ove godine, uz načalstvovanje srpskog patrijarha Porfirija i sasluživanje episkopa Georgija i Ilariona, te arhimandrita Nektarija i Danila, ulogu domaćina praznične slave Crkve Svetog Marka imao je Bojan Branković, uspešni građevinski preduzimač. On je više puta išao u Hilandar i druge naše pravoslavne hramove, a na Veliku subotu, pre nekoliko godina, hodočasnički je prisustvovao i spuštanju Blagodatnog ognja u Hramu Hristovog vaskrsenja u Jerusalimu.

Bojan redovno posti, ispoveda se i pričešćuje, baš kao njegovi slavni duhovni i poslovni prethodnici, srpski zadužbinari iz predratnih vremena. Bilo je svima primetno koliko je on bio zadovoljan i iskreno ponosan dok je za trpezom sedeo pored patrijarha Porfirija.

A Energogroup, privatna kompanija koju Bojan Branković vodi zajedno sa ocem, poznata je na celom Balkanu i iza nje stoji preko 200 uspešnih projekata gradnje stambenih i poslovnih zgrada, tržnih i autlet centara. Poznati su po uspešno urađenim i dovršenim zdanjima, kao i novim ambicioznim projektima po svetskim standardima (Sun City, Kneza Miloša Residence, Continental, EFW Vinča, Lidl Distribution Center, Mercator, Navigator u bloku 43, Banovo brdo Residence, MTU, ZFE - Mobility, Ušće Tower II...). 

Kvalitet i brzina su najbolja reklama

Ništa manje od uspeha u poslu javnost intrigira i poslovni običaj kompanije Energogroup da se ne reklamira i ne učestvuje u medijskoj trci za novim poslovima. Veruju, kako kažu, da su najbolja i najpoštenija reklama sam kvalitet, efikasnost i brzina svega što su uradili. Po tome su redak i zanimljiv izuzetak od postojećih pravila u poslu kojim se dugo i uspešno bave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO